Neeme Järvi ütles TV3 saates "Kolmeraudne" antud telefoniintervjuus, et peaminister Andrus Ansip ei tea ilmselt kultuurist mitte midagi, vastasel korral poleks ta niimoodi kultuuriminister Laine Jänese käitumist ERSO juhi vallandamisel heaks kiitnud.

"Inimene, kes kultuurist mitte midagi ei tea, ei saa nii teha," pahandas Järvi, pidades silmas Ansipi sõnu tänasel valitsuse pressikonverentsil.

Lisaks pole inimesel, kes nimetab meie rahvusorkestrit ERSO-t riigiasutuseks nagu "mingit Rakvere teatrit", pole mingit kultuuri, väitis Järvi.

Ansip astus pressikonverentsil nimelt tuliselt välja Laine Jänese eest, kes on läinud avalikult raksu mitme ministeeriumi allasutuse juhiga. "Kui asutuse juht kulutab rohkem, kui vahendid võimaldavad, siis on see väga jäme rikkumine. Siis pole tegu isikute vahelistes vastuoludes, vaid rikkumises ja keegi peab vastutama," selgitas Ansip Siitani vallandmaist.

"Niimoodi rahasumma eest inimene lahti lasta? Väga vale tegu," rääkis Järvi ERSO vallandatud direktorist. "Niimoodi ei saa kultuuritegelastega käituda, lihtsalt vallandada."

Järvi on veendunud, et Eestis on praegu hirmuvalitsus - selle eredaks näiteks on Siitani lahtilaskmine. Inimene läks kultuuriministri juurde, et selgitada, mis toimub. Kultuuriminister vallandas ta päeva pealt. "Ma ütlen, et hirmuvalitsus!"

Meie orkestrantidel on Järvi sõnul neli korda väiksemad palgad kui Soome kolleegidel ja pole siis ime, et muusikud lähevad välismaale tööle. "Putin tõstis mõne orkestri palgad kümnekordseks ja midagi ei juhtunud," tõi Järvi näiteks, kuidas mõnes riigis orkestrandid elavad.

Ansipist ja tema parteist on kahju, sest kultuurirahvas neid riigikogu valimistel ei vali, on dirigent Neeme Järvi veendunud.