Arvatavate sõjaroimarite nimekirja andsid kolmapäeval Tallinnas Pihlile üle Wiesenthali keskuse Jeruusalemma büroo juht Efraim Zuroff ning Miamis tegutseva heategevusfondi asutaja ja president Aryeh Rubin.

Zuroff ja Rubin tutvustasid Tallinnas ajakirjanikele ka Wiesenthali keskuse uut projekti “Viimane võimalus”, mille raames makstakse inimestele 10.000 USA dollari suuruseid preemiaid teabe eest, mis aitab natsikurjategijaid kohtu ette viia ja neid süüdi mõista.

Info edastajale lubavad natsikütid täielikku anonüümsust.

“Eestis, Lätis ja Leedus on holokaustiohvrite protsent Euroopas kõige suurem. Samas ei ole Eesti omal algatusel veel ühtegi juurdlust ette võtnud,” ütles Rubin ajakirjanikele.

Baltimaades ei hävitatud mitte ainult kohalikud juudi kogukonnad, vaid tapeti ka tuhandeid teistest riikidest toodud juute. Zuroff viitas ka sellele, et Teise maailmasõja ajal tegutsesid Eesti, Läti ja Leedu politseiüksused Valgevenes, Poolas ja mujal, osaledes juutide hukkamistes.

Zuroff märkis, et natsikurjategijate tabamine ja karistamine on oluline ka Eesti enda poliitilise ja ühiskondliku elu jaoks.

“See pole mitte revanšikatse, vaid kohtumõistmise maksmapanek tulevaste põlvkondade nimel,” ütles Wiesenthali keskuse juht ajakirjanikele.

Kuna Balti riigid seisavad Euroopa Liidu ja NATO-ga liitumise lävel, pakuvad nende jõupingutused õigluse jaluleseadmise osas Zurofi sõnul maailma üldsusele suurt huvi.

Rubin ütles BNS-ile, et töö natsikurjategijate süüd tõendavate dokumentide kogumise osas jätkub pidevalt.

“Mõne kuu pärast kavatseme me Eestisse uuesti tulla ja tuua kurjategijate täiendatud nimekirja, mille anname samuti Eesti võimudele üle,” ütles Rubin.

Nõukogude okupatsiooni ajal Eestis, Lätis ja Leedus karistust kandnud natsikurjategijad võivad anda tunnistusi, kartmata, et nende üle hakatakse uuesti kohut mõistma, kinnitas maailma tuntuim natsikütt Efraim Zuroff. “Need inimesed võivad esitada väärtuslikke andmeid holokaustiaastatel toime pandud kuritegude kohta, mille tunnistajateks nad ise olid,” kinnitas Simon Wiesenthali keskuse Jeruusalemma büroo juht Efraim Zuroff kolmapäeval Tallinnas ajakirjanikele.

Zuroff lubas, et juba karistuse saanud natsikurjategijaid ei hakata teist korda karistama.

“Paljud holokaustiaegsed kurjategijad jäid Eestis, Lätis ja Leedus karistamata aga pärast seda, kui need riigid 1991. aastal oma iseseisvuse taastasid,” märkis Zuroff.

Tema sõnul on juutidevastasest genotsiidist möödunud palju aega ning šansid kurjategijaid vastutusele võtta kahanevad kiiresti, kuna kahtlusalused ja tunnistajad on kõrges eas.

Zuroff kordas Tallinna pressikonverentsil oma varasemaid süüdistusi, et Balti riikide poliitikute huvi holokausti kurjategijate vastutuselevõtmise vastu on vähene.

Wiesenthali keskus on seisukohal, et lähiaastail tuleb teha erilisi jõupingutusi, et võtta Teise maailmasõja ajal holokaustis osalenud inimesed kriminaalvastutusele.