Balti õhuturbeõppuse möödunud nädala alguses Eesti õhuruumis läbi viidud esimeses faasis harjutas Eesti Õhuväe tuletoetusmeeskond koostööd hävitajatega F-15E lähiõhu tuletoetuse juhtimiseks maaväe taktikalisele operatsiooni toetuseks, teatas kaitsejõudude peastaap.

“Kui varasemate NATO Balti õhuruumi õhuväeharjutuste suureks raamiks oli õhuturbe harjutamine, siis viimased kaks harjutust on keskendunud erinevates õhukaitseoperatsioonides toimimise harjutamisele,” ütles õhuväe ülem brigaadikindral Valeri Saar.

“Taolised õppused annavad õhuväelastele võimaluse veel kord harjutada oma tegevust NATO õhukaitsesüsteemi osana, saada uusi kogemusi ja arendada koostöövõimet,” rõhutas brigaadikindral Saar.

NATO õhukaitseõppuse Bold Avenger Balti õhuturbeharjutusel osalesid Ameerika Ühendriikide, Eesti, Läti, Leedu, Poola, Türgi ja Saksamaa sõjaväelased.

Õppust juhiti NATO õhuoperatsioonide juhtimiskeskusest Saksamaal koos Leedus paikneva kolme Balti riigi kontrolli- ja ettekandekeskusega.

Balti õhuturbeharjutusi planeerib ja viib ellu NATO Ramsteini õhuvägede staap. Kaitseharjutuste eesmärgiks on anda Eesti, Läti ja Leedu õhuvägede seire- ja juhtimiskomponentidele regulaarselt võimalusi harjutada õhukaitse alast koostööd ning protseduure liitlaste ja partneritega.

Balti õhuturbeharjutused on alates 2008. aasta oktoobrist osa NATO Ramsteini õhuvägede staabi väljaõppeplaanist. Eelmine Balti õhuruumi kaitseharjutus viidi läbi 2009. aasta juulis. Õppuse käigus harjutasid NATO õhuväeüksused rahvusvaheliste abipakkide toimetamist tundmatusse regiooni ja õhuruumi kontrolli tagamist elektroonilise segamise tingimustes. Tallinna lennuväljal maandus USA taktikalise transpordi lennuk C-130.

NATO liikmesriigid turvavad Balti riikide õhuruumi alates 2004. aasta aprillist.

Järgmist NATO Balti õhuruumi kaitseharjutust planeeritakse järgmise aasta alguseks.