Eesti miinijahtija Admiral Cowan on leidnud neli lõhkekeha, 12 lõhkekeha on tuvastanud Taani mehitamata alustega varustatud fregatt Thetis, teatas kaitsväe peastaap.

Viimase ööpäeva jooksul leidis Leedu miinijahtija Kursis Naissaarest põhjas vene päritolu KB-tüüpi ankrumiini, mis nn. keemilise elemendiga "sarvi" ja aktiveerub kokkupuutel laevaga. Samuti identifitseerisid Taani mehitamata alused Naissaare lääneküljel kaks Venemaalt 1930-ndate lõpust pärit ankrumiini M08.

Käimasolev miinitõrjeoperatsioon on esimene sellemahuline ettevõtmine Eesti vetes sel aastal, mille põhieesmärgiks on Eesti laevateede ja merealade puhastamine ajaloolistest lõhkekehadest ja seeläbi ohutu mereliikluse tagamine kõigile mereteedel liikuvatele alustele.

Samuti kaardistatakse operatsiooni käigus leitud veealused kontaktid, mis omakorda toetab edasiste õppuste ja operatsioonide planeerimist ning läbiviimist. Kõik leitud meremiinid, mis vastavad vajalikele keskkonnaalastele tingimustele lõhatakse enne operatsiooni lõppu sel nädalal.

NATO miinitõrjeeskaader on üks osa alliansi julgeolekumeetmetest, mille Põhja-Atlandi Nõukogu otsustas rakendada, et suurendada NATO kohalolu Ida-Euroopas. Lisaks Eesti miinijahtijale Admiral Cowan kuuluvad hetkel eskaadrisse veel Saksa staabi- ja toetuslaev Elbe, Leedu miinijahtija Kursis ning Taani fregatt Thetis.