Kindral Kujat ütles, et Eesti kaitseväelased Afganistanis, Iraagis ja Balkanil on näidanud end sama heal tasemel sõduritena võrreldes teiste liitlastega, teatas kaitsejõudude peastaap.

“Relvajõudude kvaliteedi indikaatoriteks on osalemine operatsioonidel, mitte paraadil marssimine või rivilaul,” ütles kindral Kujat. “Eesti astus NATOsse paar aastat tagasi, vaid 12 aastat tagasi lahkusid siit Vene väed, aga nüüd on eestlased ühed parimad NATO sõdurid.”

Kindral Kujati sõnul on oluline, et Eesti panustab ühiskaitsesse samas proportsioonis vägesid kui teised riigid. “Eesti ei ole Euroopa superjõud, aga võrreldes rahvaarvu, panustab Eesti NATOsse tohutult palju jõudu,” ütles endine NATO Sõjalise Komitee esimees.

Kindral Kujat oli NATO Sõjalise Komitee esimees, kui Eesti astus NATOsse. Kindral Kujati Eestisse kutsunud kaitseväe juhataja viitseadmiral Tarmo Kõuts ütles, et just kindral Kujat seisis tugevalt selle eest, et Balti riigid saaksid NATOga liitudes õhuturbelahenduse.

“See, et praegu kaitsevad Eesti õhuruumi suveräänsust NATO hävitajad, on suuresti kindral Kujati teene,” ütles viitseadmiral Kõuts.

Erus olev kindral Harald Kujat on jätkuvalt rahvusvaheliselt tunnustatud riigikaitse- ja kaitsekoostöö ekspert.

President on kindral Kujatit autasustanud Kotkaristi I klassi ordeniga seoses toetuse eest Eesti liitumisele NATOga ning Eesti ja Saksa kaitsevägede koostöö tugeva arendamise eest.