Teisipäeva õhtupoolikul kell 17.56 sai Tallinna tuletõrje- ja päästeamet Kotka tänavale majja number 6 üsna haruldase väljakutse: “Trepikojas on must madu!”

“Tulin koju, avasin rahulikult mitmeid turvauksi, mis mind korterist lahutavad, ja kui viimase ukse taha jõudsin, märkasin trepikoja seinal jubedat tumepruuni madu,” kirjeldas tallinlanna Monika SL Õhtulehele.

“Ukerdas seal, paras volask, torude ja juhtmete vahel ja tahtis ilmselt peitu minna,” meenutab ta. Pead ma tal ei näinud, sest see oli tal torude vahele pistetud,” kirjeldas naine.

“Tardusin paigale! Mõtlesin, et äkki on naabrimees mingi ussikasvataja ja väle elukas on kõrvalkorterist jalga lasknud,” rääkis naine. Kui ta päästeametise helistas, uuris dispetšer, ega elukal kaela juures mingit laiendit ole. “Ju ta mõtles, et äkki on mõni mürgine roomaja.”

Selleks ajaks, kui päästjad kohale jõudsid, oli uss torude juurest kadunud. Päästjad tuvastasid, et koleda välimusega elukas on süütu nastik. “Nad said roomaja tangide vahele, aga nastik, va väle loom, lasi värske õhu kätte pääsenuna jalga ja otse meie maja alla,” rääkis naine. Ta ei ei oska arvata, kust nastik Kotka tänava elumajja sattus.

Nastik on tumehalli, pruuni või isegi musta värvi selja ning valge kõhualusega madu, kelle pikkus võib ulatuda 150 sentimeetrini. Tema peamiseks tunnuseks on heledad laigud kukla piirkonnas, mis tavaliselt on kollased, kuid võivad olla ka oranžid, hallikad või valged. Nastik on aktiivne ja liikuv madu, roomab kiiresti ja võib ronida ka puude otsas ja ujuda vee all.

Madusid on päästeametnikud leidnud ka Õismäe spordiplatsilt, Pihlaka tänava kanalisatsioonikaevust ning sadamast. Kõik nad olid nastikud, kuigi viimast peeti kahtlaselt heleda väljanägemise tõttu esialgu mürgiseks kobraks.