Leedu võimud vahistasid jaanuari algul ebaseaduslikult riigipiiri ületanud Naši komissari Konstantin Goloskokovi ja tema kaaslase Anton Dugini.

Vabadusse lastud Goloskokov ütles DELFI korrespondendile, et tänase meeleavalduse eesmärk on rahvuste vahelist vaenu põhjustavate negatiivsete müütide hajutamine.

Naši otsustas alustada „müütide hajutamist” meeleavaldusega Eesti saatkonna ees, mida liikumise pressiteates nimetatakse „stiliseeritud ajalootunniks”, mille järel esitatakse lõõtspilli saatel rahvalaule ja –tantse.

Ürituse korraldajate arvates peaks taoline meeleavalduse vorm näitama Eesti võimudele vene rahva avatust ja vene hinge suurust.

Goloskokovi sõnul on praegused pinged Eesti-Vene suhetes tingitud sellest, et Eesti võimud sisendavad oma rahvale negatiivset müüti venelastest. „Ma ei ole Eesti vaenlane, ma olen hoopis Eesti sõber,” ütles Goloskokov DELFI korrespondendile.

Komissar Goloskokov ütles umbes kahekümnele vene rahvariietesse riietatud Naši aktivistile, et ta loodab, et Eesti võimud on mõistnud, et ta läheb lõpuni ning ta satub lõpuks Tõnismäele. Samal ajal üritas ta välja näidata ka rahumeelsust ja rõhutas, et liikumine ei taha oma Eesti sõpradele kurja.

„Laulu- ja tantsupeo” lõppedes üritas Goloskokov koos kahe neiuga anda saatkonnale üle sõpruse märgiks soola ja leiva (pildil), kuid keegi saatkonnast ei vastanud sellele sõprusavaldusele. Seejärel üritasid veidi segaduses olnud Naši aktivistid anda oma sõpruse leiba üle DELFI korrespondendile, kes on mõningas mõttes Eesti esindaja.

Našistide „stiliseeritud ajalootund” kestis ligemale 40 minutit, mille järel tõsteti vene rahvariided, leib ja sool autosse ning viidi noorteliikumise staapi. Naši esindajate sõnul meeleavaldused Eesti saatkonna ees jätkuvad.