Tsirkuse Tuuri korraldaja Lauri Viikna rääkis Delfil, et looma edasise saatuse üle otsustavad looma omanik Alois Renz tsirkusest Renz Universal Saksamaalt ja Eesti veterinaar- ja toiduamet.

"Seaduse järgi peaks loom minema Väike-Maarja loomsete jäätmete käitlemise keskusesse, seal aga keeldutakse hetkel looma vastu võtmast ja tema saatus on lahtine," ütles Viikna ja lisas, et arutelud jätkuvad esmaspäeval ning seni on loom Narvas hoiul.

Näiteks loomast topise tegemiseks puudub Eestis tehnoloogia, märkis Viikna. "Kindlasti mingi lahendus leitakse," ütles ta.

Renzi pere on Viikna sõnul elevante pidanud üle 40 aasta. Nad olid ka praegu valmis Eestisse saatma kaks elevanti, kuid Viikna keeldus sellest.

"Tsirkuse meeskonnal on Medi surma pärast väga kahju, need inimesed väga hoolisid sellest elevandist," rääkis Viikna ja ütles, et süüdistavaid kommenaare on just seetõttu väga häiriv lugeda. "Keegi pole tahtnud elevandile midagi halba, ka jõkke viidi loom ujuma tema heaolu silmas pidades."

Viikna sõnul oli elevant Medi 47-aastane ja teda tabas südamerike, mis võib tabada igas vanuses nii looma kui inimest.

Tsirkuses käidi looma kontrollimas kahel korral

Viikna sõnul ei vasta tõele süüdistused, et elevanti ei kontrollitud. Elevanti kontrollisid tema sõnul veterinaarameti peaspetsialist loomakaitse alal Urmas Saron Tallinnas ja Toivo Raudver, kes on veterinaarkeskuse looma tervisehoiu ja loomakaitse spetsialist Narvas.

"Kummalgi korral ei tuvastatud looma halba kohtlemist ega ega halba tervislikku seisundit," ütles Viikna ja lisas, et selle kohta on ka vastav akt, mille allkirjastas Urmas Saron. "Kontrolliti nii päritolu dokumente, veotingimusi kui tervislikku seisundit."

Tsirkus viibis ka Narvas kaks nädalat ja elevandi eluasemeks oli 100 ruutmeetrine telk. Samuti oli ainult tema transpordiks suurim ja spetsiaalselt kohandatud veok.

Viikna on enda sõnul olnud koostööaldis ka loomakaitsjatega. Ta saatis liikumisele Loomade nimel elevandi dokumendid ja oleks saatnud ka loomakaitsjatele kui viimased küsinud oleks, sest siin ei ole tema sõnul midagi varjata. "Oleme igati proovinud teha koostööd," lausus ta.

Eile Narvas surnud elevant oli emane India elevant, kes oli märgistatud mikrokiibiga ja kelle nimi oli Medi.