Kõige odavama kivi eest tuleb tasuda 150 krooni, kirjutab Põhjarannik.

Idee üks autoreid, Narva Kolledži rektor Katri Raik nentis, et vana Narva taastamisest on räägitud kogu aeg, aga sisuliselt pole midagi tehtud. “Selge on see, et vanalinna tuleb elu tagasi tuua, sest praegu on see tühi koht,” rääkis Raik.

Raik lisas, et Raekoja platsi taastamise idee on välja kasvanud Narva eestlaste kohtumistest, ideed toetavad ka Rootsi saatkond ja Rootsi instituut. “Plaanis on luua sihtasutus, ei tahaks seda kohaliku poliitikaga segada,” rääkis Raik.

16 erineva suurusega kive saavad eraisikud ja firmad osta interneti kaudu. Suurimate, kümnemeetrise läbimõõduga kivide hind jääb paarikümne tuhande krooni kanti.

Suurimate kivide peale saab graveerida oma nime või jäädvustada näpujälje. Tahaks seda käivitada jõuluaktsioonina “Kingi sõbrale kivi”, märkis Raik.

Raik märkis, et samasuguste aktsioonidena on tehtud Estonia teatri katust ja Tartu Jaani kiriku tornikuplit, ainult väiksemates mastaapides. Raigi sõnul on kivide müük hea sotsiaalne kontroll, kui palju see inimestele korda läheb, ja kas neid ostetakse Narvast, mujalt Eestist või Rootsist.

Narva vanalinna ülesehitamise plaani suhtub pooldavalt ka muinsuskaitseinspektsiooni arhitektuurimälestiste ekspertnõukogu.