„Narva linnavalitsus on vabariigi aastapäeva ürituste korraldamisel olnud väga toetav, abivalmis ja omakasupüüdmatu partner. Kui varasemalt on nii mõnigi omavalitsus esitanud meile kaitsejõudude paraadi toimumise eest arve, siis praeguseks on kokku lepitud, et Narva linnavõim seda ei tee," kinnitas Delfile välisministeeriumi pressiesindaja Kersti Luha.

Narva linnasekretär Ants Liimets ütles Delfile, et seni on kõik normaalselt lahendatud. Näiteks liikluskorralduse teeb ümber politsei ja teed peavad hooldatud olema nii või teisiti.

Välisministeerium väljendas samas lootust, et selline suhtumine levib omavalitsustes laiemalt ning riiklike ürituste korraldamisega kaasnevate kulude ja tekkivate tulude osas saavad osapooled alati lähtuda kohaliku omavalitsuse võimalustest ja juba planeerimisprotsessis selgetele kokkulepetele jõuda.

"Liikluskorralduse teeb ümber riigiamet - politsei. Millised siin kulutused on? Mõned ei saa sõita sellelt kohalt, kui tänavad on kinni pandud. Kas see on kulutus, mille saab materialiseerida rahaks? Ma kahtlen selles," selgitas Liimets.

Ka garnisoni kalmistul pärgade asetamine ei põhjusta linnasekretäri kinnitusel Narvale lisakulutusi: "Pärjad toovad president, peaminister, kaitsejõud. Meil on vaja ainult tee puhtaks ajada. Aga tee puhtaks tuleb nii või teisiti teha."

Narva linnavalitsus küsib riigilt iseseisvuspäeva üritustega seotud kulutuste osas raha ainult juhul, kui tekivad otsesed kulutused, mis ei ole kohaliku omavalitsuse ülesanne.

"Näited ühe või teise kulutuse katmisest või mittekatmisest ei oleks ilmselt päris üks-üheselt võrreldavad, aga Narva ja laiemalt Ida-Virumaa on Eesti vabariigi aastapäeva ürituste puhul kindlasti kenaks suunaandjaks kohaliku ja riikliku tasandi tulemuslikust koostööst,” märkis pressiesindaja.

Tallinna linnavalitsus nõudis näiteks möödunud aasta 23. juunil toimunud võidupüha paraadi kaitseliidult ligi 60 000 krooni teede-tänavate sulgemise ning bussiliikluse ümbersuunamise eest.