42-aastane Jordaania kirurg Halid Al-Momani töötas mõned aastad oma kodumaal, enne seda lõpetas ta Peterburis meditsiinikõrgkooli, kirjutab Põhjarannik. Al-Momani on juba saanud Eestis kõik paberid, mis annavad meile õiguse ta tööle võtta. Selleks kulus palju aega, rääkis Sihtasutuse Narva Haigla juhatuse esimees Olev Sillandi.

Sillandi sõnul avaldab haigla erialatrükistes pidevalt spetsialistide otsimiskuulutusi. Näiteks praegu on vaja silmaarsti, anestesioloogi ja ortopeedi-traumatoloogi. Kuid juba 2010. aastaks on see nimekiri märksa pikem.

Ta ütles, et Narvas pole arstide välismaale suundumine nii hull kui Tallinnas ja Tartus. See-eest ei tule noored spetsialistid enam ammu Narva haiglasse tööle.

Olemasolevaid personaliauke saab täita Venemaalt tulevate spetsialistidega, ütles Sillandi. “Meil on kirjavahetus ühe Sverdlovski oblasti anestesioloogiga. Kuid nii ei juhtu, et arst ületab jõe ja asub siin tööle. Kõigepealt peab ta pääsema Eesti arstide registrisse, selleks tuleb aga täita rida sotsiaalministeeriumi kinnitatud nõudmisi.”

Sillandi sõnul pole mingeid põhjusi, miks ei võiks Venemaa eriarst Narva haiglasse tööle tulla ja Eestisse kolida.

“Meil on venekeelne linn ja kõikidest arstidest, keda siin on kokku ligi 135, on eestlasi peale minu veel paar-kolm inimest. Lisaks sellele on enamik meie praegusi arste õppinud ja saanud diplomi Nõukogude või Venemaa kõrgkoolides. Kõik see on reaalsus, millega tuleb arvestada. Seepärast ei saa vene arstidele mingeid pretensioone olla.”