Narva linnamuuseumi direktor Andres Toode ütles Põhjarannikule, et tema arvates on olukord kummaline. Algul tegi üks Narva firma hinnapakkumise, millele tuginedes eraldas linnavalitsus raha raekojaplatsil asuva Eesti Töörahva Kommuuni mälestusmärgi demonteerimiseks — seda on koos umbes 153 000 krooni ja selle summa sisse on ka väike varu arvestatud. Kuid kohe pärast rahastamisküsimuse positiivset lahendamist keeldus firma seda tööd ette võtmast.

Narva muuseum on valmis demonteeritud bareljeef oma bilanssi võtma, kuid eksponeerima seda Tallinna ajaloomuuseumis, sest selle koht pole Narva keskaegses kindluses.

Narva OÜ Joala Ehitus tegevdirektor Georgi Šuleiko ütles eile Põhjarannikule, et nende firma kavatses selle tellimusega tegelda ja tegi linnale oma hinnapakkumise.

“Kuid siis aegus meil litsents. Ja üldse saime me aru, mis tegelikult toimub ja mida tehakse,” ütles Šuleiko, demonstreerides pehmelt oma suhtumist sellesse teemasse.

“Meie äripartneriga mõtlesime järele ja otsustasime, et ilmselt juhib jumal meid sellest tööst eemale,” ütles Šuleiko.

Teise Narva suure ehitusfirma ASi Vant juhatuse esimees ja tegevdirektor Juri Barkov ütles, et ei hakka konkursil osalema moraalsetel ja eetilistel põhjustel.

“Me ei sõdi mälestusmärkidega,” selgitas ta.

Toode toetab bareljeefi viimist Tallinna, kuigi Narva linnavolikogu esimees on kategooriliselt selle vastu. Eile esines Mihhail Stalnuhhin kohaliku seadusandliku koalitsiooni saadikute nimel nõudmisega jätta mälestusmärk Narva, seda isegi juhul, kui see tuleb demonteerida. Stalnuhhin ütles, et linn pole nõus nii kallist kingitust tegema.