Kohus karistas Priit-Indrek Espenbergi suure koguse narkootilise aine valmistamise ja müümise eest kolme aasta ja üheksa kuu pikkuse vabadusekaotusega, ütles ETAle Tallinna linnakohtu kohtunik Merle Parts. Mees võeti kohtusaalis vahi alla.

Vsevolod Nordmanni mõistis kohus lisaks narkootilise aine valmistamisele ja müügile süüdi ka tulirelva või laskemoona ebaseaduslikus valmistamises, omandamises ja hoidmises ning karistas teda kokku kolme aasta ja üheksa kuu pikkuse vabadusekaotusega.

Kohus mõistis Rolan Omeljanetsile narkootikumide valmistamisele kaasaaitamise eest kolme aasta ja kolme kuu pikkuse ning Raul Käigele sama kuriteo eest kahe aasta ja seitsme kuu pikkuse vanglakaristuse.

Kõik neli kohtualust kahetsesid viimasel istungil oma tegu ning palusid kohtult võimalikult leebet karistust. Süüdistatav Espenberg tunnistas kohtule oma süüd täies ulatuses ning palus endale õiglast karistust.

OÜ Kemasol direktor Espenbergi sõnul puudusid tal varasemad kokkupuuted narkootikumidega. “Alles vanglakaaslasi vaadates mõistsin reaalselt, milliseid tagajärgi narkomaania endaga kaasa toob,” ütles Espenberg. “Olen oma teost aru saanud ja teinud nendest ka vastavad järeldused.”

Vsevolod Nordmann kahetses sügavalt oma seaduserikkumist. “Olles viibinud kaks aastat vanglas, olen jõudnud oma tegude üle järele mõelda ning mõistan oma tegude raskusastet,” ütles OÜ Tormituul projektijuht Nordmann.

Raul Käige ja Rolan Omeljanets tunnistasid samuti, et on oma tegudest aru saanud ja palusid kohtult humaanset karistust.

Keskkriminaalpolitsei avastas 2000. aasta 16. veebruaril Raplamaal Teenuse külas Männiku talust laborivarustuse ja 7,2 kilo narkootilist ainet, mis sisaldas 2,2 kilo puhast metamfetamiini.

Politsei selgitas välja, et uimastite tootmine käis talus alates 1997. aasta oktoobrist. Kokku valmistati talus alates 1997. aasta oktoobrist kuni 2000. aasta 15. veebruarini puhast metamfetamiini ligi 12 kilogrammi.

Samal päeval avastasid politseinikud Tallinnas Männiku teel asuva kemikaalide käitlusega tegeleva ettevõtte, kust läbiotsimisel leiti 2,5 liitrit vedelat metamfetamiini ning selle valmistamiseks vajalikku kemikaali. Espenberg sai 2,5 liitri vedela metamfetamiini tegemise eest väidetavalt 21.000 krooni.