Sotsiaalministeeriumi rahvatervise osakonna juhataja Ain Aaviksoo sõnul võib äsjavalminud narkomaania ennetusstrateegia järgi koostatavasse tegevuskavasse tulla sisse võimalus lasta kohtusse sattunud narkokurjategijatel valida vangla ja rehabilitatsiooni vahel.

Aaviksoo sõnul puudutab taoline võimalus rohkem narkomaane kui diilereid, sest Eestis on seni kuritegu ka iseenda tarbeks väikese koguse narkootikumi omamine. Seni kuni väikeseid kuritegusid korda saatvaid narkomaane ei ravita, nad ei muutu, vaid teevad uusi kuritegusid.

Aaviksoo ütles BNS-ile, et uus riiklik narkomaaniaennetamise strateegia on esimene kompaktne strateegia, hõlmates nii nõudluse kui ka pakkumise poolt.

“Pole mõtet rääkida lastele, kui halvad on narkootikumid, kui politsei ei suuda ohjata tänaval narkootikumide pakkumist. Samuti pole politseil võimalik ohjata pakkumist, kui narkootikumid on noorte seas populaarsed,” rääkis Aaviksoo.

Seetõttu puudutab uus strateegia nii ennetustööd ja rehabilitatsiooni kui ka narkootikumide pakkumist, tootmist ja sissevedu.

Aaviksoo sõnul tähendab uus strateegia suuremat koostööd ka tollile, piirivalvele ja politseile, kelle vastavatest ametnikest on plaanis moodustada ühine töögrupp.

Samuti tõi Aaviksoo välja ennetustöö, ravi ja rehabilitatsiooni süstematiseerimise. “Praegu on rehabilitatsioonisüsteem praktiliselt olematu. On olemas mitu mittetulundusühingut ja äriühingut, kes sellega oma äranägemise järgi tegutsevad, kuid ühtset süsteemi, millest lähtuda, ei ole,” rääkis ta.

Viimase aasta jooksul koostatud strateegia jõuab nädala pärast ministrite komisjonini ning seejärel valitsusse.

Kuni 2012. aastani kavandatud strateegia põhjal koostatav tegevuskava näeb ette kindlaid tähtaegu, samme ning vastutajaid.

Kuu aja pärast valmivasse tegevuskavasse on võimalik strateegia põhjal ettepanekuid teha kõigil. Strateegiat saab Aaviksoo sõnul lugeda alates järgmisest nädalast sotsiaalministeeriumi koduleheküljelt.