“Viimasel ajal on köharohu Dexofan müük tõesti suurenenud ja reeglina tullakse seda küsima just öövalve ajal,” lausus Eesti Päevalehele Tallinna Tõnismäe apteegi farmatseut Ursula Hint. Tema sõnul võib arvata, et öiste ostjate puhul on tegu narkomaanidega, kuna enamus neist ostab lisaks kümmet tabletti sisaldavale Dexofanipurgile ka süstla.

“Ausalt öeldes ei oskagi öelda, millist efekti nad köharohult saavad ja kuidas nad seda tarbivad,” lisas Hint.

Suurenenud huvi Dexofani vastu tunnistasid ka teised Eesti Päevalehe poolt pisteliselt küsitletud Tallinna apteegid.

Linnaapteegi proviisori Tatjana Jussupova kinnitusel tunti Dexofani vastu suurt huvi kuu aega tagasi, kuid nüüd köharohtu enam nii palju ei osteta. “Eks narkomaanid valivad välja spetsiaalseid apteeke, kus neil mugavam käia ja parem osta,” ütles Jussupova. Koduapteegist kinnitati, et massilist Dexofani ostmist pole toimunud, kuid rohu vastu on isegi telefonitsi huvi tuntud.

Tallinna politsei narkokuritegude talituse komissar Eerik Heldna lausus, et erinevaid ravimeid üritavad segada eelkõige heroiinisõltlased. “Eks nad ole suhteliselt leidlikud, seda enam, et praegu Tallinnas liikuva heroiini kvaliteet on halb,” ütles Heldna. “Ma olen kuulnud, et üritatakse ka köharohtu segada, kuid laiemat levikut ei ole see saavutanud.”

Aidsi ennetuskeskuse arst-spetsialist Milvi Noode sõnas, et narkomaanid on varmad leiutama uusi võimalusi joobe saamiseks. “Vahel hakkab neile mõni aine meeldima ja see saavutab kiiresti laia leviku,” sõnas ta.

Noode kinnitusel on pidevas rahahädas uimastisõltlastele esmatähtis tarbitava aine odavus. Purgike Dexofani maksab apteegis näiteks 35–40 krooni, heroiinidoos 100 krooni.

Dexofan pole segatava ainena narkomaanide seas tõusnud siiski veel nii ostetavaks kui nohutabletid Sudafed, mis on juba pikemat aega püsinud uimastisõltlaste seas populaarsena.