HI-viiruse, aidsi ja narkomaania ennetustegevuse tõhustamiseks loodud riigikogu probleemkomisjoni algatatud eelnõu näeb ette kahe seaduse täiendamist.

Eelnõu täiendab töötu sotsiaalse kaitse seadust võimalusega saada tööturuteenust ja töötu riiklikku abiraha ka pikaajalisel narkomaaniaravil või narkomaanidele rehabilitatsiooniteenust osutavas asutuses ning sõltuvusest vabanemise ravi või rehabilitatsiooni läbinud isikutel, seisab eelnõu seletuskirjas.

Sotsiaalhoolekande seaduse täiendamisega antakse narkosõltuvusest vabanevatele inimestele võimalus saada erinevaid sotsiaalteenuseid nagu sotsiaalnõustamist, sotsiaalkorterite üürimist, hooldamist, rehabilitatsiooni hoolekandeasutuses ja sotsiaaltoetusi ning kasutada muid seaduslikke võimalusi oma sotsiaalse turvalisuse suurendamiseks.

Seaduse jõustumisel väheneks seletuskirja kohaselt risk, et isikud, kes on läbinud narkovõõrutusravi ja rehabilitatsiooni, langevad uuesti narkosõltuvusse, kuna nende integreerimine tööturule poleks enam nii raske.

Eelnõu algatajate sõnul on seadusemuudatused vajalikud, kuna praegu puudub pikaajalise narkomaaniaravi või rehabilitatsiooni programmi läbinutel ja narkosõltuvusest vabanenutel ühiskonda tagasipöördumisel edasine tugi.

“Riigieelarve ning kohalikud omavalitsused kulutavad miljoneid noorte narkosõltuvusest vabastamiseks, kuid järgmine etapp — tugi tööellu naasmiseks puudub,” selgitasid eelnõu algatajad.

Seaduse rakendamisega seotud kulutused on igakuise töötu abiraha maksmisel 864 000 krooni aastas, millele lisandub sotsiaalmaksukulu.

Seaduse vastuvõtmisel jõustub see järgmise aasta 1. jaanuaril.