Praeguseks on vastaspooled loonud kaks konkureerivat rühmitust, Eesti Naiste Ümarlaua ja MTÜ Eesti Naiste Koostöökett. Mõlemad sooviksid olla üleriigilise organisatsiooni aluspõhjaks, kirjutas Eesti Päevaleht.

Eesti Naiste Ümarlauda esindav Mõõdukate poliitik Liia Hänni kinnitas, et pinged on tõesti olemas, seda enam, et Euroopa organisatsiooni tähtaeg kiirustab selge vastuse andmisega.

Keskerakonna poliitiku Siiri Oviiri esindatav organisatsioon MTÜ Eesti Naiste Koostöökett peab vajalikuks juriidilise isiku moodustamist, Eesti Naiste Ümarlaud eelistab tema sõnul mitte teha mittetulundusühingut.

Hänni hinnangul võimaldaks juriidilise isiku loomise vältimine kaasata rohkem Eesti naisi, sest maapiirkondades ei olda valmis väga konkreetseid ühinguid looma.

“Eestis on juba mitme aasta jooksul tegutsenud naiste piirkondlikud ümarlauad ja sundida neid tegema juriidilisteks isikuteks on naistele keeruline, kulukas ja täiesti asjatu nõudmine,” ütles Hänni. “See on erinevate arusaamade kokkupõrge, et mis on demokraatlik, avatud ja kasulik naisliikumisele.”

Oviir märkis, et juriidilise isiku loomine oleks korrektne ning siis saaks otse teha projektitaotlusi ning muid toiminguid. “Aga eks sogases vees on kergem kala püüda,” kommenteeris ta ümarlaua soovi.

Teisipäeval saavad naised taas kokku, et arutada koostöövõimalusi.

Oviiri sõnul pole peamine ainult esindatus Euroopa Liidu naisteorganisatsioonides, vaid eelkõige naiste koondumine Eestis.

Ka Hänni märkis, et naiste koondumine on väga vajalik, saamaks Eesti ühiskonnas vajalikku kandepinda. “Naiste hääl ja ühisseisukohad leiavad väga harva mingit vastukaja või kas või seadustesse viimist,” märkis ta.

Näiteks tõi Hänni paljude naisorganisatsioonide eesmärgi keelata televiisorist seksireklaam. “Aga ka sotsiaalminister suhtus sellesse küllaltki mittevajaliku tähelepanuga,” ütles Hänni.

Kui Eesti ühineb Euroopa Liiduga, on üleriigilise naisorganisatsiooni eesmärk koostöö Euroopa naisliikumisega European Womens Lobby (EWL). Organisatsioon seisab naiste ja meeste võrdsete õiguste eest EL-is.