TV 3-s näidatav seriaal, kus naised kümneks päevaks oma mehe ja laste juurest teise kodusse perenaiseks lähevad, rikub laste õigusi eraelule ning kasutab lapsi ära meelelahutuslikel eesmärkidel, edastab Postimees lastekaitsjate seisukoha.

Lastekaitse Liidu projektijuht Anniki Tikerpuu leiab, et vastutavad väärkohtlemise eest vastutavad laste vanemad, kes annavad allkirjaga nõusoleku oma lapsi filmida ja ekraanil näidata.

“Vanemad kasutavad oma mõjuvõimu täiesti vääralt ega lähtu lapse, vaid enda huvidest,” nendib Tikerpuu. “Nende põhimure pole laste heaolu ega turvalisus, vaid soov pälvida tuntust ja rahuldada isiklikke ambitsioone.”

Psühholoog Aleksander Pulver kinnitab, et “Naistevahetus” toob kõigile sarjas osalevatele lastele negatiivseid tagajärgi. Millised need täpselt on ja millal avalduvad, see sõltub lapse vanusest ja isiksuseomadustest.

“Laps vajab arenguks püsivat suhete võrgustikku, mille see sari järsult lammutab,” seletab Pulver. “Tulemusena on lastel stress, hirmud, vihahood. Loomult agressiivsed lapsed muutuvad veel agressiivsemaks, kurvameelsed veel kurvemaks. Tagajärjed on kõigil.”

Ka Eesti Lastevanemate Liit teatab, et “Naistevahetuse” formaat on lastele kahjulik. Liidu eestseisuse liikme Liisa Pakosta sõnul annavad paljud lastega stseenid nende eakaaslastele põhjuse neid narrida ja halvustada.

“Kui laps on kasimata, tema ema ei pese nõusid või isa karjub, on sõpradel ilkumiseks põhjust küll,” põhjendab Pakosta. “Lapsi filmitakse ju nende kodus, intiimses keskkonnas, kus nad pesuväel ringi jooksevad. Ka imikul on õigused, tema pepu puhastamist ei pea terve riik nägema.”

“Naistevahetuse” toimetaja Tiina Kruus väidab, et vanem peab ta ka oskama hinnata oma valiku mõju järeltulijatele. Kuigi Kruusil endal on väikesed lapsed, ei näe ta koolieelikute sarjas osalemises midagi halba.

TV 3 programmidirektor Jüri Pihel väidab, et sari on kooskõlas heade tavadega ja lastega käitutakse delikaatselt.