“Religiooni ja maailmavaadete suhtes neutraalne riik ei tohi toetada religioonist tulenevate põhimõtete pealesurumist neile ühiskonnaliikmetele, kellel on teistsugused põhimõtted, kirjutab Eesti Päevaleht.

Seetõttu leiame, et maksumaksja raha ei tohi kasutada mis tahes rühmituse religioossete või poliitiliste veendumuste propagandaks, nagu portaalis abort.ee on tehtud,” teatas naisteühenduste ümarlaua peasekretär Eha Reitelmann.

Protaali loonud MTÜ Miikaeli Ühenduse osakonna Elukultuuri instituudi juht Maria Joanna Madise kinnitas, et nemad ei ole seotud ühegi usuorganisatsiooniga. Ent oma hasartmängumaksu nõukogule (HMN) esitatud rahataotluses selgitavad nad, et portaali tekstimaterjal kogutakse koostöös Human Life Internationaliga.

Tegemist on rahvusvahelise katoliikliku organisatsiooniga, mis ühendab abordivastaseid aktiviste. Teiseks partneriks, kellelt hangiti pildimaterjali, on samuti rahvusvaheline radikaalne abordivastaste organisatsioon The Center for Bio-Ethical Reform.

MTÜ sai HMN-ilt portaali tegemiseks 203 050 krooni. Lisaks on nad saanud rahvastikuministri büroolt 43 550 krooni raamatu “Inglike vetes” väljaandmiseks. Lasteraamatu autor, ameeriklane Regina Doman kirjutab enda sõnul katoliiklikku ilukirjandust. Raamatut on kavas levitada ka lasteaedades.

Koostöös MTÜ-ga Maarjaläte on HMN-ilt saadud 55 000 krooni ameeriklasest naistearsti, samuti katoliiklasest abordivastase Bernard Nathansoni raamatu “Lubage mul elada” väljaandmiseks. Raamat lubati saata ka kõigi koolide raamatukogudesse.

Riigilt on raha saanud ka teine aborditeemaga tegelev organisatsioon, SA Väärtustades Elu. Seda juhib Eesti kirikute nõukogu eluväärtuste ümarlaua juht Kaia Kapsta. Ka mitmed teised tegijad on seotud eri usuorganisatsioonidega.

Kapsta ütles, et nende sihtasutus ei ole siiski kristlik ning naisi ei nõustata kristlikest põhimõtetest lähtudes. “Kavas on eraldi n-ö märgistada paar meie kristlikku nõustajat, kes saavad abistada kristlikke naisi,” ütles Kapsta ning kinnitas, et selgus selles osas on neile oluline.

Rahvastikuministri büroolt on sihtasutus saanud 2006. aastast 400 760 krooni, mille eest on koolitatud raseduskriisi nõustajaid ja asutatud nõustamiskeskuseid. Haigekassalt on sihtasutusele eraldatud 380 000 krooni töö jätkamiseks.

HMN-ist on saadud samale projektile 69 200 krooni ning praegu taotletakse veel 95 000 krooni internetisaidi www.rasedus.ee arendamiseks ning 35 960 krooni lapse kaotanud vanematele leinatoetusgruppide loomiseks.