"Sundaborti ja -steriliseerimist ei tohi kindlasti rakendada ja seda ka Eestis ei tehta," kinnitas Karro Delfile. Tema sõnul ei tooda hooldekodust naisi bussiga rasedust katkestama, nagu viitas ühe vaimupuudega naise ema Õhtulehel antud intervjuus.

"Vastavalt Eesti seadusandlusele võib rasedust katkestada ja steriliseerida üksnes naise enda nõusolekul," selgitas Karro. "Kui teovõime on täisealisel isikul piiratud kohtu poolt, on vajalik eestkostja avaldus või nõusolek."

Steriliseerimise lubatavuse otsustab sel juhul maakohus. Ka eestkostja peab tegutsema eestkostetava parimatest huvidest lähtuvalt, lisas Karro.

Karro viitas Maailma Günekoloogide Organisatsiooni (FIGO) eetikareeglitele, mille järgi on oluline, et naine teeb ise otsuse steriliseerimise kohta, teda ei tohi selleks sundida ja isegi vaimupuude korral tuleb kaasata patsient otsustusprotsessi vastavalt tema arusaamisvõimele. Karro sõnul järgib sama põhimõtet ka Eesti Naistearstide Selts.

Kõigil on õigus võrdsele kohtlemisele

Karro sõnul on vaimupuudega inimestel võrdselt kõigi teiste inimestega reproduktiivsed ja seksuaalsed õigused. „See tähendab õigust nõustamisele ja terviseteenustele, õigust väärikale kohtlemisele, privaatsusele ja olla vaba seksuaalsest ahistamisest,“ loetles Karro.

"Me ei saa ignoreerida vaimupuudega inimeste seksuaalsust, nende soovi olla armastatud ja luua suhteid," rääkis Karro. "Neid tuleb õpetada ja nõustada neis küsimustes. Vale oleks tegeleda ainult tagajärgedega."

Karro sõnul pole vaimupuudega inimesed kõik ühesugused, puue võib olla erineva raskusastmega, areng ja vajadused erinevad. Samuti arusaamise ja otsustusvõime.

"Läheneda tuleb individuaalselt, jagades selgitusi ja soovitusi vastavalt isiku võimele asjadest aru saada," soovitas Karro. "Reproduktiivtervist puudutavad otsused peavad olema sensitiivsed, lähtuma parimast patsiendile ja vältima negatiivseid tagajärgi."

Soovimatu raseduse vältimine on oluline

Karro lisas, et vaimupuudega isikutel ka seksuaalharidusele samasugune õigus nagu teistel, seda tuleb pakkuda arusaadavas keeles ja vormis. Vajalik on informatsioon keha seksuaalse funktsioneerimise ja rasedusest hoidumise kohta.

„Soovimatu raseduse vältimine on oluline, sobiva rasestumisvastase meetodi valik on individuaalne, võttes arvesse hüvesid ja riske ja võimelisust antud meetodit järjepidevalt kasutada,“ sõnas Karro.

Uuringute põhjal on teada, et vaimupuudega isikutel on suurem risk langeda seksuaalse vägivalla ja ärakasutamise ohvriks. Kahjuks puudub Karrol vastav statistika Eesti kohta. 

Karro sõnul on kindlasti oluline parandada vaimupuudega naiste ja tütarlaste kaitset vägivalla suhtes ja vähendada riski ahistamise ohvriks langeda.

"On teada, et olukorda aitab parandada vaimupuudega tegelevate inimeste ja hooldekodu töötajate koolitamine: õpetamine kuidas vägivalda vältida, vägivalda märgata, juhtumid registreerida, nendega tegeleda ja kuidas nõustada ning abistada," ütles Karro.

Õhtuleht avaldas aprilli alguses intervjuu vaimupuudega naise emaga, kelle sõnul veetakse naisi hooldekodudest iga kuu bussidega abordile. Naise sõnul on see kohutav avalik saladus, et hooldekodusse tulnud noori vägistatakse ja kasutatakse hiljem lõputult seksiobjektidena.

Naine rääkis ajalehele, et seda ei tee mitte ainult hooldekodu elanikud ise, vaid nüüd, kus aiad kõik on ära võetud, veavad ümberkaudsed naljaviluks noori tüdrukuid hooldekodust kaasa oma pidudele.