Oma nime avaldamast keeldunud Tallinnas elav 31-aastane naine rääkis Postimehele, et on mehe terrorit pidanud taluma juba viis aastat. Pärast lahutusavalduse sisseandmist muutus kodus elamine võimatuks.

Kolmapäeval pöördus ta viimases hädas varjupaikade poole. “Ühes neist ei vastanud telefon, teises soovitati pöörduda psühholoogi poole ja öeldi, et lastega nad praegu mind vastu võtta ei saa, kolmas varjupaik saaks meid majutada alles 9. septembril.”

Naise sõnul on mehel tavaks teda kägistada, une pealt juukseidpidi voodist välja tirida ning kahvli ja kätega näo ees vehkida. Taolised kallaletungid on muutunud üha sagedasemaks.

“Ma ei julge enam väljas käia. Tulin kodust ära ja elan praegu lastega sugulase juures, aga mees tuleb ka siia järele, kolgib akna taga ja ähvardab mind hävitada,” lisas ta.

Politseid on naise sõnu korduvalt välja kutsutud, samuti on ta käinud oma vigastusi arsti juures fikseerimas. “Politsei suhtumine oli selline, et meil on emotsionaalsed peretülid. Kiirabis oldi pahased, et nii väikeste vigastustega nende aega röövin. Samas kutsutakse sotsiaalreklaamis naisi üles abi otsima ja mitte üksi jääma,” sõnas ta.

Noor ema esitas mehe vastu politseisse avalduse kriminaalasja algatamiseks ning taotleb kohtu kaudu lähenemiskeelu kehtestamist. See aga võtab aega.

Kuna üks Tallinna varjupaikadest on puhkuse ajaks suletud ning neil on lisaks olemasolevale seitsmele kohale üks inimene niigi rohkem sees, siis ei saa nad hetkel kahe lapsega naist juurde võtta, lausus Tallinna Nõmme emade ja laste varjupaiga töötaja Julia Višnjova.

Tallinna naiste kriisikodu psühholoogi Ülle Kalviku sõnul saavad nemad väikestele lastele vajalikke tingimusi pakkuda septembris, kui lõppeb remont uutes, 12 voodikohaga ruumides. “Samas, ukse taha me tõelist abivajajat ei jäta, paneme tuppa madratsid maha, sest vägivalda ei pea keegi taluma.”