2004. aastal kehtima hakanud püsiasustusega väikesaarte seadusest jäid Naissaar, Väike-Pakri ja Aegna välja, kirjutab ERRi uudisteportaal.

"2004 oli niisugune olukord, kus Osmussaarel elas kolm inimest ja Naissaarel 13 inimest. Ja põhjus, mille pärast Naissaart ei võetud: öeldi, et Tallinnal on oma bisnisplaan selle Naissaarega. Ma arvan, et nüüd tuleb lihtsalt öelda, et see bisnisplaan pole lihtsalt toimunud, et 2004 teatati midagi väga valet. Meil on probleemid teedega, meil on probleemid ühendusega Tallinna, eriti sügisest kuni kevadeni. Kõik elementaarsed asjad," loetles MTÜ Naissaare kogukond juhatuse liige Tõnu Kaljuste "Aktuaalsele kaamerale".

Kuigi aastatega on saartele tekkinud püsiasustusega inimesed, pole pingutustest hoolimata nimistusse saari endiselt kantud.

"2010 algatasime eelnõu selleks, et seadust muuta. Pandi riiulile. Riigikogu XI koosseis lõpetas oma tegevuse ja sinnapaika ta jäi. Nüüd, selle aasta kevadel algatasime uuesti tolle eelnõu ja esimese lugemise ta üle noatera ka läbis," tutvustas Eesti saarte kogu liige Mark Soosaar sündmuste kulgu.

Soosaare sõnul on nüüd viimane aeg aastaid kestnud ülekohus ja ebavõrdsus likvideerida. "Siiamaani on kõik eelmised valitsuskoalitsioonid jonninud, et neid saari ka väikesaarte nimistusse võtta ja anda nende elanikele samad õigused, olgu siis kalapüügi osas või ühistranspordi osas või siis liiklusseaduse osas."