"Lugu sellest, kuidas ma proovisin midagi ühiskonna heaks teha. Sõidan buss number 36ga kesklinna suunal. Bussi tagaridades on viis joobes vene keelt kõnelevat noormeest ja neiu. Kui hakkan Kosmose peatuses väljuma, jooksevad nad kiiresti tagumisest uksest välja ning löövad ühe bussi sisemise klaasi puruks," meenutas naine.

"Klaasikillud lendavad, noormehed ja neiu jooksevad. Jalutan neile rahulikult järele ja valin telefonil 112, kell on 21.43. Purjus seltskond jookseb üle tee parki võsasse peitu oma kehavedelikke väljutama. Buss enam edasi ei sõida, sõitjatel palutakse väljuda," sõnas ta.

Naine jätkas häirekeskusele situatsiooni kirjeldades oma teekonda ühe noormehe ja neiu järel mööda Hariduse tänavat. "Näen, kuidas osa seltskonnast turnib üle aedade, kuni maandub koos teistega Prantsuse Lütseumi vastas. Häirekeskusest palutakse mul kooli juures oodata politsei saabumist."

Seda naine tegigi. Ta seisis Hariduse tänava otsas järgnevad 35 minutit, kus jälgis noori ja nägi, kuidas nood poest uusi pudeleid tõid ja maas midagi põletasid. "Samal ajal seisan põõsa varjus ning ootan kordnike saabumist. Keda aga pole, on politsei."

"Näen kauguses Kaarli puiesteel üht ja sama politseiautot kolm korda mööda sõitmas. Kolmandal korral, kui seltskond on juba Kaarli puiestee vahelisele haljasalale liikunud, proovin politseiautot lehvitades peatada. Mõttetu. Pärast 45 minutit külmetamist ei viitsi enam Eesti ühiskonnale kasulik olla. Kui nad ei taha noori retsidiviste peatada ja korrale kutsuda, siis mida ma siin ikka pingutan..."

Info ei jõudnud patrullini

Põhja prefektuuri pressiesindaja Madis Vaikmaa selgitas Delfile, et häirekeskus sai bussiakna lõhkumise kohta ühe minuti sees, täpsemalt 12-sekundilise vahega, kaks kõnet. Patrullile edastati väljakutse mõni minut pärast sündmuse registreerimist, kell 21.49. "Patrull jõudis sündmuspaika kell 21.53 ehk 10 minutit pärast seda, kui inimesed 112 numbri valisid," rääkis Vaikmaa. 

Patrull suundus vandaalitsemise ohvriks langenud bussi juurde, kuid info, et mõnekümne meetri kaugusel ootas politseid vandaale jälitanud naine, miskipärast häirekeskusest nendeni ei jõudnud. 

"On äärmiselt kahetsusväärne, et politseini ei jõudnud info, et esmase teate teinud naisterahvas ootab patrulli Prantsuse Lütseumi ees ning seoses sellega ei teadnud nad ka helistaja juurde minna. Sama kahetsusväärne on asjaolu, et patrull ei märganud võimalikku abivajajat, sest lehvitamine oleks võinud ju ka abipalvet tähendada," sõnas Vaikmaa.

Vaikmaa lisas, et politsei ja häirekeskus teevad toimunust järeldused ja parandavad oma tööprotsesse.