Keskerakonna juhatuse liige ja riigikogulane Aadu Must tõi välja, et viimase nädala jooksul tekkinud suured muutused on teinud murelikuks nii mõnegi ülipüüdliku Savisaare toetaja: ega teda kiusama ei hakata ning kas tema ettepanekuid fraktsioonis ikka arvestatakse. "Mõnel inimesel on näha kartust, ega ei hakata märkima, et "sina oled valel poolel"," lisas Must. Konkreetseid nimesid Must välja ei toonud.

Musta sõnul on Keskerakonna esimees Jüri Ratas võtnud suuna mitte hakata klaarima asju, mida näiteks kuu aega tagasi kahe leeri esindajate vahel öeldi. Näiteks nimetas Savisaare toetaja Mailis Repsi, Kadri Simsonit ning Jüri Ratast üleküpsenud broileriteks ning Savisaare toetajaid pahandas see, kui Mailis Reps ütles, et poliitiliselt on Savisaar eikeegi.

"Eks see on mõlemale poolele katsekivi," lisas Must erimeelsusi kommenteerides. Siiski lisas Must, et fraktsioonis keskendutakse sisulistele asjadele ega hakata eristama, kumma leerist idee tuli. "Vana kooliõpetajana jälgin Jüri Ratase käitumist selles olukorras ja ütlen, et ta on väärikas. Ja nagu öeldakse: igas asjas peab oskama võita, aga kaotada peab ka oskama," märkis Aadu Must kokkuvõtteks.

Rahutoojaks ministriportfellid

Keskfraktsiooni liige Peeter Ernits sõnas, et nii Savisaare toetajate kui ka teise leeri vahel tekkinud pinged ja arusaamatused tuleb selgeks rääkida, kuid viimase nädala pöördelised sündmused ei ole andnud selleks võimalust - fraktsiooni põhiaur on läinud koalitsioonikõnelustele. "Nüüd tuleb kiiresti valitsusse minna, kõik peaksid justkui ühtselt tegutsema, aga omavahel need suhted on selgeks rääkimata," nentis Ernits. "Siililegi peaks olema selge, et konflikt, mis on jäänud lahendamata, elab oma elu edasi. Deklaratsioonid, et oleme ühtsemad kui kunagi varem... loomulikult tahaksime, et erakond oleks ühtne, aga selleks tuleb reaalseid samme astuda, omavahel rääkida ja vastutust jagada," lisas Ernits.

"See on fakt, et kümme fraktsiooni liiget 27-st tegutseb nii-öelda ühiselt. Mingisuguse primitiivse lähenemisega võib öelda, et nad on Jüri Ratase n-ö leeri vastased," märkis Ernits. Küsimusele, kas vastavad tõele jutud, et kahte leeri ühendaks see, kui Savisaare toetajatele mõni ministriportfell jagatakse, vastas Ernits järgmist: "Loomulikult on arutatud ja oleks päris loogiline, et ühtsus ei saa olla deklaratiivne. Ühtsust saab näidata tegudega ja ühise vastutusega. Ministriporfellid ja komisjoni esimeeste kohad ongi need kohad, kuidas neid jagatakse: kas usaldatakse oma fraktsioonikaaslasi, kes võib olla natuke teistmoodi räägivad või mitte. Ühine vastutus, ühine tegevus on kõige loogilisem," kommenteeris Ernits.

Euroopa Komisjoni asepresident ja endine peaminister Andrus Ansip märkis reedel Eesti Päevalehele, et olgu Edgar Savisaar võimu juures või mitte, igal juhul kontrollib ta erakonna vähemust ja sealtkaudu kaude ka uut valitsust. Riigikogu Keskerakonna fraktsiooni esimees Kadri Simson vastas seepeale, et nende riigikogu fraktsiooni liikmed olnud vägagi distsiplineeritud üksus.

"Nädala jooksul olen näinud, et lühikese staažiga fraktsiooni liikmetel on raskem aru saada, et ühtsuses peitub jõud. Kõik, kes on kauem riigikogus olnud, saavad aru, et see on nii meie kohustus kui ka võimalus. Praegu trikitama hakates veaksid nad alt tuhandeid ja tuhandeid valijaid," ütles Kadri Simson Eesti Päevalehele antud intervjuus.

Siiski lisas Simson, et ei ole Keskerakonna endise esimehe Edgar Savisaarega suhelnud, kuid teab riigikogu liikmeid, kes on Savisaarega viimasel nädalal kohtunud. "Tema sisemist pettumist ma ei tea, aga eks siit tuleb muidugi järeldusi teha, mis oli see põhjus, miks seni Keskerakonnaga koostööd teha ei saanud. Aga pigem arvan, et ta on mingist koormast lahti saanud ja saab tegeleda oma tervisega," ütles Simson intervjuus vastuseks küsimusele, kas Savisaar on pettunud, nähes, et kohe pärast uue esimehe valimist on Keskerakond valitsuses.

Edgar Savisaar on viimase nädala jooksul postitanud sotsiaalmeediasse mitmeid koduseid pilte taastusravist ning treeningutest. Eile sai suure tähelepanu osaliseks fotod Savisaarte perekondlikust lumememme ehitamisest.

Vaata pildimeenutust Keskerakonna kongressist: