Kohtla-Järve Altserva tänava 24. maja on raskes olukorras, sest ühe sealse korteri perenaine on oma endise elamispinna hüljanud ja jätnud endast maha 19 000 krooni suuruse soojusvõla. Kohtuotsus korteriomanikult võla väljanõudmise kohta on tehtud, korter on enampakkumisel olnud, kuid ostjat sellele ei ole leitud.

Selle ja teiste sarnasesse olukorda sattunud majade elanikud said hiljuti Kohtla-Järve Soojuselt ultimaatumi, mille mõte on selles, et 1. oktoobril hakatakse neile küll soojust andma, kuid 14. oktoobriks peavad nad kogu võlasumma tasuma. Kui seda ei tehta, siis kella 11st lülitatakse küte välja.

“Meilt nõutakse, et tasuksime 14. oktoobriks eelmise kütteperioodi võla 11 663 krooni,” ütles majavanem Ruth Prisman. “Aga kust me nii suure summa võtame? Majas on kaheksa korterit, kahes neist on kaugküte välja lülitatud, kolmanda on võlgnik maha jätnud. Kui võlg ülejäänud viie korteri vahel ära jagada, siis peaks igaüks neist maksma 2332 krooni. Inimesed — majas on aga ainult pensionärid, kes on oma arveid alati korralikult tasunud — ütlesid, et nad ei saa ega taha nii suurt summat kellegi teise võla katteks välja käia.”

Kohtla-Järve Järve linnaosa varustab soojusega VKG Energia. Seegi ettevõte seab majadele oma tingimusi — tõsi, mitte nii ultimatiivseid kui Kohtla-Järve Soojus. Ja nagu teatas Viru Keemia Grupi avalike suhete osakonna juhataja Julia Aleksandrova, on praegu olukord võlgadega märksa parem kui eelmisel aastal: on maju, kes on oma võlad täielikult tasunud või neid tunduvalt vähendanud. Kuid siiski on umbes 40 majal veel võlgnevus ning suuremad võlgnikud on Olevi tänav 23, Uus tänav 5 ja Torujõe tänav 1a asuv maja.

“Ootame eelmise kütteperioodi arvete tasumist ja võlgade tasumisgraafiku maksetega uuesti alustamist neilt, kes on selle katkestanud. Loodame, et jõuame kompromissini ning et inimesed mõistavad, et ka meie ettevõttel on rasked ajad ja me ei saa olla soojuse eest tasumisel laenuandjaks,” ütles Aleksandrova.