Riigi esindusmuusika väljavahetamise mõttele viis tõenäoliselt kuu aega tagasi Eesti Meestelaulu Seltsis (EMLS) sündinud ettepanek, millega laulumehed soovisid muuta Pika Hermanni torni lipulangetamissignatuuri — et praegune saksa rahvalaulu motiiv “Mu isamaa armas” tuleks asendada Gustav Ernesaksa lauluga “Mu isamaa on minu arm”, kirjutab SL Õhtuleht.

Dirigent Eri Klasi arvates on Paciuse ja Ernesaksa viis mõnes mõttes sarnased, kuid laulutaat ei kirjutanud lugu hümniks, vaid isamaalauluna.

“Lugu omandas eriti autoriteetse koha pärast sõda laulupidudel,” seletab Klas, lisades, et seepärast võiks “Mu isamaa on minu arm” jäädagi laulupeo tunnuseks. “Austagem seda, mis on loodud ja ärgem hakakem traditsioone muutma.”

Peaaegu sama meelt on ka Heliloojate Liidu esimees Olav Ehala: “Ernesaksa laul jääb (laulu)pidude ja Paciuse oma riigihümniks.”

Koorijuht, emeriitprofessor Kuno Areng seletab, et hümni ei saa kampaania korras muuta: “See on koos rahvusvärvidega meie sümbol, kui näiteks teha praegu rahvahääletus, siis võidab ilmselt vana hümn.”