Eelkõige huvitavad muuseumi meenutused ja lõbusad või vahest isegi halenaljakad lood, mis seotud ühe või teise allpool nimetatud ettevõtete toodangu ostmise, hankimise, kasutamise ja tarbimisega.

ERMi peavarahoidja Riina Reinvelti sõnul on inimestel sageli alles kõiksugu imeasju, millest muuseum loodab nüüd osa saada. “Näiteks saime ühe Marati pesu, mis oli toodetud 1941. aastal, siltki oli veel küljes,” ütles Reinvelt.

Meenutusi toonasest toodangust võib täiendada teemakohaste fotodega. “Kui teil on kodus allpoolnimetatud ettevõtete toodangut, millel küljes sildid, etiketid või ka pakendid, oleme kindlasti huvitatud ka nendest,” märkis Reinvelt.

Muuseum ootab ka kaupade endiste tootjate või müüjate mälestusi ning igasuguseid katalooge, mis annavad ülevaate nimetatud tehaste ja vabrikute toodangust.

Muuhulgas huvitavad muuseumi näiteks jalatsivalmistajad Union (hilisem Kommunaar), tekstiilitööstused Punane Koit ja Marat ning klaasitööstus Tarbeklaas. Samuti kõik mainitud ajavahemikus tegutsenud juveeli-, mööbli-, plastmassi-, kummi-, pleki- ja keemiatööstused ning alkoholi- ja kondiitritööstused.

Mälestusi ja esemeid ootab muuseum hiljemalt 30. septembriks aadressil Eesti Rahva Muuseum, Veski 32, Tartu 51014 või e-postiga aadressil riina@erm.ee.