„Vabadus on tore asi, aga ühiskond peab selle pärast kinni maksma ja mõtlema, mida selle inimesega peale hakata. Ei saa ju jätta narkomaani pärast tänavale vedelema, süstal käevarres,” arutles Kalle Muuli koos Anvar Samostiga täna raadio Tartu Ülikooli kriminaalõiguse professor Jaan Sootaki ettepaneku üle, et Eesti võiks hakata liikuma narkootikumide tarvitamise legaliseerimise suunas.

„Kumb siis parem oleks, kas see, et meil oleks palju narkomaane, kes vabalt narkootikume tarvitavad ja levitavad või see, kui meil oleks palju vange ja narkootikumide levitajad vangis,” küsis Muuli ning leidis, et tema eelistab küll narkomaanide isoleerimist ühiskonnast.

Muuli sõnul on Eestis leviv narkomaania seotud ka teatud rahvusliku eripäraga, sest statistika järgi on narkomaania enam levinud Tallinnas ja Ida-Virumaal. „Võime küll statistikat varjata, palju on narkomaanide või HIVi nakatunute seas eestlasi ja palju venelasi, või palju on vene soost kurjategijaid. Aga on selge, et see on seotud immigrantidega ja see on seotud mitte siinse põlisrahvaga, mis need põhjused on ei, tea,” lausus Muuli.

Ka Anvar Samost tõdes, et Eestis on praegu narkootikumidega pigem halvasti kui hästi. „Kkõigepealt võiks midagi ette võtta sellega, et Eesti inimesed, sealhulgas noored inimesed vähem alkoholi tarbiks ja suitsetaks. Kui meil sellega kõik korras on, siis võiks hakata mõtlema narkootikumidega tegelemise peale, kas me hakkame mingeid nõrgemaid ja tavateadvuses ohutumaks peetuid narkootikume legaliseerima või vastupidi, hakkame tegutsema nii, et neid vähem tarvitataks,” arutles Samost ning leidis, et arusaam, nagu vähendaks kanepi legaliseerimine tarbimist, on pehmelt öeldes naiivne. Pigem kaasneb sellega tarbimise plahvatuslik kasv.