„Ma lihtsalt ei saa enam justiitsministrit usaldada, kui ta kasutab nii tõsist asja nagu Eesti riigi halduskorraldus selleks, et juhtida tähelepanu kõrvale Reformierakonna rahastamisskandaalilt,“ sõnas Muuli.

Muuli sõnul jääb ilmselgelt mulje, et riigireformi teema on üles kistud selleks, et rahval ja ajakirjanikel oleks millest rääkida ja kirjutada. Muuli meelest ei ole see ilus.

Riigireformist on Muuli sõnul räägitud vähemalt 12 aastat. „Eestis on sellest teemast räägitud söögi alla ja söögi peale,“ sõnas Muuli. „Vaevalt, et seal midagi on veel, millest võiks rääkida.“

Muuli soovitas Michalile, et kui too tahab midagi Eesti riigi korralduses parandada, siis rääkigu kõigepealt ära Silver Meikari annetusloo tagamaad. „Seejärel võiks ta viisakalt võtta vastutuse ja tagasi astuda, sest niikaua kui ta on selles ametis, jätab iga minister Michali samm mulje, et see on tehtud skandaali kinnimätsimiseks,“ rääkis Muuli.

Pigem ootab Muuli justiitsministrilt eelnõusid, mis korrastaksid erakondade rahastamist ja muudaks taas ebaseaduslikuks annetused erakondadele.

Ajakirjanik Anvar Samost ei pidanud võimatuks, et justiitsminister ühel hetkel ka sellised eelnõud esitab. Kuid ka tema ei usu, et praegusel ministril Kristen Michalil oleks võimalik üldse mingi ideega tulla välja ilma, et seda ei saadaks kahtlustus erakonna skandaali varjamises.

Samost kinnitas, et ajakirjanikud ei jäta Silver Meikari paljastust sinnapaika ja seda ei varjutanud ka jalgpalli meistrivõistlused. Samuti tegeleb asjaga edasi prokuratuur ja kuulab inimesi üle.

„Varem või hiljem tuleb ülekuulamisele minna ka Kalev Lillol ja Kristen Michalil,“ kõneles Samost. „Nüüd sõltub tunnistustest, mida prokuratuur on ülekuulamisel kogunud, kas nad kuulatakse lihtsalt üle või esitatakse neile ka kahtlustus.“

Muuli sõnul vajaks reformi ja kohendamist kogu Eesti erakonnaseadus. „Loomulikult on ka halduskorraldusega suured probleemid, aga senised reformid on seisma pandud just Reformierakonna enda korraldustega,“ meenutas ta. „Huvitav, kust see riigireformi mandaat nüüd ootamatult on tekkinud.“

Teine pentsik asi on Muuli sõnul see, et halduskorraldus on siseministri ja regionaalministri valdkond. "Miks siis nüüd järsku hakkab justiitsminister tegelema teiste ministrite valdkonda puutuvaga," küsis Muuli.

Samosti sõnul on ainus riigireformi mõistlik ja konkreetne ettepanek maavanamate institutsiooni ärakaotamine. Ta on nõus, et maavanemat ei ole praegusel kujul Eestisse vaja. Samost märkis, et maavanematest kõik peale ühe kuuluvad koalitsioonierakondadesse, mis näitab selgelt parteilise taimelava olemasolu.