Lühidalt: kaitsemaskide kvaliteeti kontrollivad ja väljastavad sertifikaate spetsiaalsed laborid. Pühapäeval Eestisse jõudnud partii kvaliteedisertifikaadi väljastas Poolas asuv Euroopa Liidu labor, mille andmebaasis praeguse seisuga meie maskipartii sertifikaadi numbrit ei ole.

Samal ajal on labor teatanud, et on võltsijatega pikalt hädas ja on tagasi võtnud ning uuesti väljastanud kõik märtsis antud sertifikaadid.

Kas meie maskipartii on võltsitud? See ei ole veel kindel, Tehnilise Järelevalve Amet kinnitab, et suhtleb Poola laboriga ja nii kiiresti kui võimalik, tehakse tõde selgeks.

Nüüd aga algusse.

Viis päeva tagasi, kolmandal aprillil teatas ravimite hulgimüüja Magnum, et “ettevõtete Magnum ja Semetron koostöös saabub pühapäeval Eestisse seni suurim isikukaitsevahendite tarne. Eestisse jõuab 3 miljonit kirurgilist kaitsemaski.” Miljon maski läheb Eesti riigile: politsei- ja päästetöötajatele, hooldekodude ja haiglate vajaduste katmiseks. Kaks miljonit maski läks jaemüüki ning osa neist jagatakse ettevõtete poolt heategevuse korras.

Pühapäeval maskid tõesti tulid, aga nende kvaliteet polnud see, mis oodati: tegu polnud kirurgiliste maskidega, vaid viirust mitte takistavate ehitusmaskidega.

“Maskide kohta TTJA seekord tavapärast tolliteatist ei saanud. Võtsime logistikafirma päringu peale ennetavalt ise ühendust. Kuna Magnumi tarnitud tootel olevast märgistusest ei olnud võimalik teha kaitseomaduste kohta ühtegi järeldust, kuna suur osa oli hiina keeles, küsisime ettevõtjalt täiendavalt, mis tootega on täpsemalt tegemist ja millised on kaitseomadused. Dokumente analüüsides selgus segaseid asjaolusid. Näiteks oli kirjas, et tegemist on kirurgiliste maskidega, ent lähemal uurimisel tuli ilmsiks, et tegemist on FFP1 kategooria kaitsemaski ehk sisuliselt ehitusmaskiga. Oluline on siinkohal välja tuua, et need maskid ei sobi meditsiinitöötajatele,” selgitas TTJA kommunikatsiooninõunik Anne-Mai Helemäe.

Edasi selgus veel kummalisi asjaolusid. On võimalik, et maskid on isegi veel kehvemad kui ehitusmaskid. “Meil on põhjust kahtlustada, et toodetega kaasas olnud Poola labori sertifikaadid ei vasta tegelikkusele. Täpsustame veel neid asjaolusid,” ütles Helemäe.

Asi on selles, et Poola labori andmebaasis ei leidu sellist sertifikaadi numbrit, mida kannavad meie kaitsemaskid.

Meie maskid on tulnud Hiinast Shanghaist, tootjaks Biobase Scietific (Shandong) Co Ltd.
Ettevõte tõendas Magnumile ja Semetronile, et maskid vastavad Euroopa Liidu nõuetele ja saatsid sertifikaadi, mille kohaselt tõendab nende toodetud maskide kvaliteeti Poola labor ICR Polska.

Paraku ei leia ICR Polska labori andmebaasist sellise numbriga sertifikaati. Ja ICR Polska ise kirjutab oma kodulehel, et võltsingute suure arvu tõttu on tühistatud ja uue vormistuse ning id-numbriga väljastatud kõik 1. kuni 26. märtsini väljastatud Covid-19 seotud toodete sertifikaadid. “Peamine põhjus selleks oli võitlus võltsingute vastu, sest ICR Polska nimetust on palju ära kasutatud,” on kirjas labori kodulehel.

Eesti maskipartii sertifikaat on dokumendi kohaselt väljastatud 11. märtsil, mis tähendab, et jääb just võltsinguperioodi.

Labor on välja pannud ka võimaluse kontrollida sertifikaadi numbreid ja see näitabki, et Eestile toodud partii sertifikaati pole olemas.

See, muidugi, võib olla ka näpuviga, äpardus andmebaasi koostamisel või veel midagi muud. Seda TTJA nüüd koos Poola laboriga kontrollibki.

Magnumi strateegilise kommunikatsiooni nõunik Karina Loi ütles, et neile tuleb maskide võimalik võltsitus halva üllatusena. Ettevõte lähtus sellest, et saadud sertifikaat on õige ega hakanud seda üle kontrollima, lisaks lähtuti sellest, et Tehnilise järelevalve amet lubas maskid müüki.

Pärast loo ilmumist andis Magnum teada, et Hiinast on siiski tulnud ka uus sertifikaadidokument, mis on väljastatud 2. aprillil ja kinnitab, et tooted tõepoolest on Poola labori sertifikaadig ja lubatud kvaliteediga. Sertifikaat on artiklile lisatud.

TTJA kommunikatsiooninõunik Anne-Mai Helemäe selgitas algset müükilubamist, et TTJA tuli ettevõttele lihtsalt vastu. “TTJA tuli ettevõtjale seejuures vastu nii palju kui võimalik ning toode lubati turule nõudega, et see tuleb ümber märgistada,” kinnitas Helemäe.

Miks kogu see tants sertifikaadi ümber?

“FFP1 gruppi kuuluv kaitsemask ei kaitse viiruse eest nii, nagu teeb seda meditsiiniline või kirurgiline mask. FFP1 mask kaitseb õhusaaste ja tolmuosakeste eest ning ei paku piisavalt kaitset,” ütleb Alamäe.

Kui peaks selguma, et maskid ei ole ka oma FFP1 sertifikaati ära teeninud ja on valmistatud võib-olla materjalist, mille filtreeriv toime on veel väiksem, tohib neid ikkagi müüa, kuid tuleb ümber märgistada kui lihtsalt “näomaskid”.

Kas ja kuidas see hinda mõjutab, on iseküsimus. Praegu on 50-maskise komplekti hind apteegis u seitse korda kõrgem kui enne kriisi.