Valitsus kiitis täna heaks ja saatis riigikogule arutamiseks PGS-i ning sellega seonduvalt teiste seaduste muutmise eelnõu, mis täpsustab riigi ja kohaliku omavalitsuse vastutust üldhariduse korraldamisel ning põhi- ja gümnaasiumihariduse andmisel.

Õpetaja tööaja nädalanormiks kehtestatakse 35 tundi, mille sisse arvestatakse kõik õpetaja tööülesanded, mitte üksnes auditoorsed tunnid.

Eelnõuga loobutakse järk-järgult jäigast ametijärkude ja atesteerimissüsteemist ning ületulevast aastast hakatakse õpetajate kutsemeisterlikkust ja kvalifikatsiooni hindama kutseseaduse alusel sarnaselt teistele elukutsetele.

Uue PGS-i vastuvõtmisel on vaja korraldada regulaarseid arenguvestlusi vastavalt koolis kokku lepitud ja kehtestatud korrale. Koolile antakse rohkem vabadust sisehindamise korraldamisel ja kooli arengukava koostamine on muudetud paindlikumaks.

Eelnõu kohaselt suureneb hoolekogu roll kooli elu korraldamisel. Hoolekogu saab õiguse ning kohustuse esitada arvamus kooli sisehindamise korra ja kooli palgakorralduse põhimõtete kohta. Suureneb koolijuhi vastutus kooli personali- ja palgapoliitika kujundamise eest.

Eelnõu kohaselt peab põhikool vastu võtma kõik lapsed, kellele see kool on elukohajärgne kool. Kui pärast seda on koolis vabu kohti, võib vastu võtta ka teisi soovijaid. Kõigi põhikooli lõpetajate jaoks peavad gümnaasiumi vastuvõtutingimused olema võrdsed. Vastuvõtu aluseks võib teha katseid ja moodustada kooli eripärale vastavate õpilaste pingerea.

Eelnõu muudatused ei puuduta õpetaja palgatõusu ja töötingimusi 2013. aastal.