Tallinna abilinnapea Jaanus Mutli sõnul oli Tallinna Linnavalitsuse otsus mitte lubada Viru hotelli juurdeehitust mõjutatud UNESCO Maailmapärandi komiteest, kes ootas linnvalitsuselt ehituse ärahoidmiseks otsustavat sekkumist, vahendas Tallinna pressiteenistus. 2005. aasta Viini memorandum sätestab, et ajaloolisse keskkonda uute hoonete püstitamisel lähtutakse paiga väljakujunenud ilmest ja traditsioonidest, uusehitis peab oma mahult, kõrguselt ja ilmelt sobituma olemasolevasse keskkonda.

Mutli sõnul poleks Viru Poeg neile tingimustele kindlasti vastanud, samuti on vahepeal ka avalik arvamus antud küsimuses muutunud. Abilinnapea silmis on Tammsaare park ja selle asukoht vanalinna ääres väärtus omaette.

“Park ja vanalinn on esteetilises, ajaloolises ja miljöö mõttes üks tervik, mistõttu oleks tulevikku silmas pidades vastutustundetu ja lubamatu lasta parki midagi suurt ehitada. Inimesed, kes on pikalt seotud hotellindusega Tallinnas, peaksid mõistma vanalinna ja seda ümbritseva ala olulisust Tallinna turismimajandusele, sealhulgas hotellinduse käibele,” tõdes Mutli.

Tallinna vanalinn on alates 1997. aastast UNESCO maailmapärandi nimekirjas, kõrvuti antiikse Teeba, Hiina müüri, Taj Mahali, Veneetsia ja Jeruusalemma linna ning paljude teiste maailmakuulsate mälestistega.