Päästeameti tuleohutuse planeerimise- ja analüüsi talituse juhataja Marko Rüü sõnul saab enamus suurpoode päästeameti tuleohutuskontrolli käigus ettekirjutuse, mis puudutavad üldjuhul tuleohutuspaigaldiste hooldust ja evakuatsiooniteede ummistamist.

Mustika keskuses vahetult enne tulekahjut läbi viidud kontrolli tulemusi ja muid täpsemaid asjaolusid Rüü ei kommenteerinud, sest alustatud on kriminaalmenetlus.

„Mustika keskuses juhtunud tulekahju on ebatavaline, kuna suured kaubanduskeskused on varustatud tuleohutuspaigaldistega, mis peaksid välistama ulatusliku tulekahju ning mille korrasolekut ja hooldust järjepidevalt kontrollitakse,” ütles Marko Rüü Delfile.

Viru keskuse juhatuse liige Ants Vasar ütles Delfile, et erineval tasandil tuleohutussüsteemide kontroll toimub keskuses pidevalt. „Andurite visuaalne kontroll käib igapäevaselt, aga suitsuanduritele tehakse kord aastas ka kontroll päris reaalse suitsuga. Sprinklerite õiget rõhku ja korrasolekut kontrollitakse igapäevaselt, hooldus toimub korra kvartalis,” selgitas Vasar.

Samuti toimuvad Viru keskuses igal aastal kriisiõppused koos päästeameti vaatlejatega, enne õppusi toimuvad kõigile töötajatele 25-inimeselistest gruppides tuleohutuskoolitused. Viimati toimus õppus päästeametiga koostöös sügisel.

Täielikult tuleohutu ei saa kunagi olla

Kõik signalisatsiooniseadmed on Viru keskuses dubleeritud, signaal läheb nii keskuse mehitatud valvele kui päästekeskusele.

„Maja on suur ja tehnikat palju. Tahaks öelda, et kõik on sada protsenti tulekindel, aga seda ei saa kunagi öelda. Aga me oleme teinud kõik endast oleneva selleks, et oleks tuleohutu,” ütles Vasar.

Ülemiste keskuse tehnikajuhi Vello Lutsu sõnul kontrollitakse kaubanduskeskuse tulekustutussüsteeme ja vastavaid alarmsüsteeme keskuse partnerfirmade poolt kord kuus, seis protokollitakse. Põhjalikumat ülevaatust tehakse kord kvartalis. „Tuleohutussüsteemide olukorda jälgitakse ja dokumenteeritakse rangelt, väiksemategi puuduste ilmnemisel likvideeritakse need koheselt,” ütles Luts Ülemiste keskuse turundusjuhi Mai Vahtriku sõnul.

Kord aastas viiakse Ülemiste keskusese läbi tuletõrjeõppus, samuti teostab kord aastas teostab korralist järelevalvet päästeamet.

Õppused päevakorras

Ka Järve kaubanduskeskuses kontrollitakse tuleohutust regulaarselt, kinnitas keskuse haldusjuht Raili Saska.

„ATS-i (automaatne tulekustutussüsteem) kontrollitakse igapäevaselt hooldusinseneri poolt, üks kord kuus toimub regulaarne hooldus, selle viib läbi hooldusfirma. Kord aastas teeb hooldusfirma kõigile tuleohutusseadmetele täiskontrolli. Lisaks on sprinklersüsteemi tehniline hooldus iga 3,5 aasta tagant.”

Lisaks on Järve keskuses paigaldatud esmased tulekustutusvahendid (tulekustutid, voolikud jne), mida viimati kontrolliti selle aasta veebruaris.

Tuletõrjeõppusi ei ole keskuses Saska sõnul veel korraldatud, kuid see on päevakorras.

„Rocca al Mare keskuses kontrollitakse sprinklersüsteemi korra nädalas. Automaatset tulekustutussüsteemi kontrollitakse kord kvartalis ja viimati tehti seda 30. jaanuaril,” ütles Rocca al Mare keskuse ja Magistrali keskuse haldusjuht Kristi Seppel.

„Keskusel on ka varugeneraator kustutussüsteemide jaoks, juhuks kui elekter peaks välja lülituma. Elektrisüsteemide varugeneraatoreid kontrollitakse kaks korda kuus,” ütles Seppel.

Rocca al Mares toimub praegu uue majaosa ehitus, sellest tulenevalt on kehtestatud eriti ranged tuleohutuse nõuded. Kui remont valmis saab, siis toimub keskuses ka tuletõrjeõppus.

Magistrali keskuses kontrollitakse sprinklerite korrasolekut kord kuus, signalisatsiooni kord kvartalis, viimati tehti seda Seppeli sõnul 3. veebruaril.

Aprilli alguses viiakse ka Magistrali keskuses läbi tuletõrjeõppus.