Doktor Jaan Teppi juhtimisel eemaldasid kirurgid laparoskoopiliselt patsiendi pankreasesabast kasvaja, mis põhjustas insuliini ületootmise (insulinoomi). Insulinoom on nö vastand suhkruhaigusele, kui toimub insuliini alatootmine.

"Taoline diagnoos on Eestis väga harv, tõenäoliselt tuleks teha üks kuni kaks sellist lõikust aastas," kommenteeris Jaan Tepp pankrease e. kõhunäärme operatsiooni.

Insulinoomi puhul on inimese veresuhkur tasakaalus siis, kui ta on korralikult söönud. Öösel vastu hommikut, kui toit on lõplikult seeditud, võib insuliini ületootmise tõttu liialt madal veresuhkru tase viia isegi teadvuse kaotuseni, mis võib abi saamata lõppeda surmaga.

Teise patsiendi maksast eemaldati laparoskoopiliselt maksas 34 aastat seisnud õmblusnõel. Laparaskoopiline lõikus tähendab seda, et lõikust juhitakse kaamerate abil, patsiendile tehakse kaks 1-1,5-cm haava.

Kolmanda uudse operatsiooni tegi dr. Andres Ellamaa kahjustatud kaela diskiga patsiendile. Likvideerimaks patsiendi lülisamba liigset liikuvust paigaldati patsiendile esmakordselt Eestis kaelalülide vahele titaantransplantaat.

Operatsiooni eesmärk oli likvideerida lülisamba liigne liikuvus, ütles Ellamaa ETAle.

"Seni on kaelalülide liigliikumist vähendatud asendades lülide vahelise ketta luu tükiga, mis tavaliselt võetakse haige enda vaagna luust. Et suurendada stabiilsust, kinnitatakse lülikeha esipinnale metallist plaadid. Ravimeetod on olnud tulemuslik, kuid probleemiks on luu võtmise koht, mis valutab operatsioonijärgselt, samuti kestab lõikus ise üsna pikalt, veelgi enam, nii tohtrid kui patsient saavad üsna suure kiirgusdoosi, sest toimub pidev röntgenkontroll," selgitas Andres Ellamaa.

Eelmisel nädalal esmakordselt proovitud uudse meetodi puhul paigaldatakse kaelalülide vahele titaanist ristkülik — transplantaat, millel on augud sees. Läbi transplantaadi aukude kasvab luu kokku ja patsient on paranenud. "Kuigi lõikus ise on võrreldes plaatfiksatsiooniga kallim, tuleb see arvestades kahanevat haiglas viibimise päevade arvu ja kiiremat paranemist kokkuvõttes odavam. Seni seda lõikust haigekassa hinnakirjas pole, mistõttu pole kindel, et saame selle ravimeetodiga jätkata," sõnas Ellamaa.

Üks titaanist transplantaat maksab umbes 5600 krooni ja lõikus kokku üle 7000 krooni.

Trnasplantaat on küll kallis, aga inimene saab oluliselt kiiremini haiglast välja ja tööle, sellisest ideoloogiast lähtutatkse kogu maailmas, rääkis Ellamaa.

Arenenud riikides on see raviviis ambulatoorne, st patsient ei viibi haiglas ühtki operatsioonijärgset päeva.

Kõik kolm patsienti on haiglast lahkunud ja paranevad jõudsalt.