Teatavasti esitas riigi peaprokurör Norman Aas ligi aasta tagasi 7. septembril õiguskantslerile taotluse teha riigikogule ettepanek anda nõusolek Priit Toobalilt ja Lauri Laasilt saadikupuutumatuse äravõtmiseks ja nende suhtes süüdistusakti koostamiseks.

Nimelt sooviks riigiprokuratuur esitada riigikogu liikmetele Priit Toobalile ja Lauri Laasile süüdistuse eraviisilisele jälitustegevusele ja sõnumisaladuse rikkumisele kihutamises karistusseadustiku paragrahvide järgi selles, et nad kallutasid Ivor Onksioni ebaseaduslikult sisenema Hannes Rummi meilikontole ja edastama neile seal olevad e-kirjad.

Lisaks soovib prokuratuur esitada ka süüdistuse Priit Toobalile dokumendi võltsimises karistusseadustiku pararahvi 344 lg 1 järgi selles, et ta võltsis viite Keskerakonna kassa sissetuleku orderit, mis kajastavad tegelikkuses mitteasetleidnud sularahaannetusi kokku summas 11 030,28 eurot.

Samuti soovib riigiprokuratuur esitada süüdistuse Priit Toobalile erakonna majandustegevusele või varale kehtestatud piirangute rikkumises karistusseadustiku paragrahvi 402¹ lg 1 järgi selles, et ta võttis võltsitud kassa sissetuleku orderite alusel erakonnale vastu sularaha summas 11 030,28 eurot, kuigi sissetuleku orderites ja nende alusel koostatud annetuste registris füüsiliste isikute sularahaannetustena kajastatud raha tegelik päritolu ei ole teada.

Kuna aga vastavalt põhiseadusele on riigikogu liige puutumatu ning teda saab kriminaalvastutusele võtta ainult õiguskantsleri ettepanekul riigikogu koosseisu enamuse nõusolekul, siis tegigi prokuratuur kantslerile vastava taotluse.

Õiguskantsler tagastas aga taotluse prokuratuurile ja teatas, et tegi juba oktoobris 2011 riigikogule ettekande, et parlamendiliikme puutumatust ja kriminaalmenetluslikku immuniteeti puudutavad muudatused kriminaalmenetluse seadustikus on põhiseadusega vastuolus. Õiguskantsler tegi seega saadikutele ettepaneku viia kriminaalmenetluse seadustik põhiseadusega kooskõlla ning riigikogu oli eelnõu ka menetlusse võtnud.

Kuna aga riigikogu pole alates kantsleri ettepanekust eelnõud suutnud vastu võta, siis on kantsler teatanud, et pöördub küsimusega riigikohtusse. Seega ripub süüdistuse esitamine kirvena endiselt keskerakondlaste pea kohal.