Postimees kirjutas, et kaks vangi manustasid ülemäära suure koguse heroiini ja kaotasid selle tagajärjel teadvuse 7. juunil. Välja tuli see alles õhtul, kui need vene ja aserbaidžaani rahvusest mehed ei ilmunud õhtusele loendusele.

Murru vangla asedirektori Andres Põdra sõnul mindi mehi otsima ja leiti nad oma toa põrandal meelemärkusetult lamamas.

Kinnipeetavate seisukord oli nii raske, et vangla arst pidas vajalikuks mõlemad kiiresti haiglasse toimetada. Kui kaua mehed teadvuseta olid, ei osanud öelda ei kaasvangid ega ka üledoseerijad ise pärast koomast väljatulekut, sest kannatasid mälukaotuse all.

Üks meestest, kes suutis pärast turgutamist veidi kontakteeruda ja jalad alla võtta, saadeti Keskvangla haiglasse. Tema kaaslane toimetati aga ruttu Keila linnahaiglasse, kus arstid nägid hommikuni vaeva tema koomast väljatoomisega.

Haiglas leiti kummagi vangi verest lisaks heroiinile kanepi ja kangete ravimite manustamise jääke. Tõenäoliselt ootab mehi neile määratud karistusaja pikendamine, sest kriminaalkoodeksi järgi on vanglas alkoholi või uimastite tarvitamine karistatav kuni kolmeaastase vabadusekaotusega.

Põdra ütles Postimehele, et pärast õnnelikult lõppenud intsidenti hoiatati loendustel kõiki kinnipeetavaid samasuguse üledoseerimise ohu eest. “Ilmselt olid mehed süstinud narkoturul praegu müüdavat ülikanget heroiini, mille dooside segamisel võib väidetavalt kergesti eksida,” nentis ta.

Põdra tunnistas, et narkootikumid on juba ammu Eesti vanglates kanda kinnitanud. “2290 Murrus praegu karistust kandvast vangist on paarkümmend aktiivsed narkomaanid,” nentis ta.

Enamik vange tegeleb tema sõnul 24 tundi järjest üksnes sellega, et leiutada uusi nippe, kuidas vanglatöötajaid ära petta ja vabadusest endale midagi lubamatut smugeldada.

Vangivalvurid peavad vahel kõrge okastraataia küljest ära noppima uimastit täis pisipakke, mille vangi lähedased on tahtnud kiviga üle tara visata. Hiljuti saadi sel moel kätte 15 grammi amfetamiini.

Kahjuks aitavad teinekord süüdimõistetuid ka ebaausad vanglaametnikud, kes on tasu eest nõus ise uimasteid trellide taha tooma või pigistavad silma kinni, kui leiavad lähedasega kokkusaamiselt naasnud vangilt uimastipaki. “Viimase paari kuuga oleme pidanud kaks sellist töötajat vallandama,” nentis Põdra.