Pärnus leitakse kodudest järjest enam puupiirituse ohvreid, keda enam päästa ei saa.

“On palju kohti, kus uksed on kinni ning nende taga inimesed, kelle päästmiseks ei saa enam midagi teha,” ütles Pärnu haigla kiirabiosakonna juhataja Külvar Mand teisipäeval BNS-ile.

Mandi sõnul muutub olukord arvudes nii kannatanute kui ka surnute osas iga minutiga ning seepärast ei oleks ükski välja öeldud arv päris täpne.

“Järjest suurenevad mõlemad arvud, hukkunute oma isegi kiiremini,” ütles Mand, täpsustades, et hukkunuid on nii nende hulgas, kes on juba haiglasse toodud, kui ka nende hulgas, keda leitakse juba sellises seisundis, kus arstid enam midagi teha ei saa.

Mand sõnas, et siiski on ka neid, kes kriitilisest seisundist välja tulevad. Tema andmetel on selliseid juhtumeid nii Tallinnas kui ka Tartus.

Siseminister Tarmo Looduse kinnitusel on teisipäeva ennelõunal algatatud kriminaalmenetluse protsess 26 juhtumi puhul ning politseioperatsioonide käigus on kätte saadud ligi 1000 liitrit salaviina, teatas valitsuse pressiesindaja BNS-ile.

Politseiamet on käivitanud ka Pärnu naabermaakondade ja naabervaldade omavalitsusjuhtide ning politseiametnike ulatusliku teavitamise.

Samuti kinnitas Loodus, et õnneks ei ole ajakirjanduses mainitud Haapsalu mürgituse põhjus mitte metanoolpiirituses, vaid see inimene oli joonud lihtsalt liiga palju viina.

Siseminister Loodus taunis neid organisatsioone ja ka mitut opositsiooni esindajat, kes kasutavad Pärnu tragöödiat oma huvides ära.

Siseminister kinnitas, et tegemist ei ole riigi kriisiolukorraga, vaid eriolukorraga, mis praegu on jäänud Pärnumaa piiridesse.

“Seega ei vaja riik hetkel ei erakorralist ega välisabi,” rõhutas siseminister.

Sotsiaalminister Eiki Nestor lisas, et Eesti haiglad on teinud tihedat ja hästi laabuvat koostööd. Haiglate intensiivravi osakondades töötavad inimesed on Nestori kinnitusel ametis olnud pikka aega ja nemad vajaksid küll toetust ja puhkust.

Nii Nestor kui ka Loodus rõhutasid erinevate institutsioonide ja ametkondade väga head koostööd. “See tähendab, et riik toimib,” olid nad ühel meelel.

Valitsuse istungil märgiti, et riik ei saa edukalt võidelda salaalkoholiga, kui ühiskonnas tervikuna valitseb salliv suhtumine salaviina ja salasuitsude suhtes.

Esmaspäeva hilisõhtul leidis politsei Pärnumaalt Audru lähistelt ühe talumaja kuurist ligi 400 liitrit mürgist alkoholi.

Politsei leitud metanool oli esialgsetel andmetel sama vedelik, mis põhjustas pühapäeval ja esmaspäeval mitme inimese surma Pärnumaal Tali vallas, teatas politsei pressiesindaja BNS-ile.

Leitud mürgise vedeliku täpse keemilise koostise selgitab ekspertiis.

ETV andmetel toodi teisipäeva hommikul Pärnu haiglasse uusi mürgise puupiirituse ohvreid.

Pärnu politsei pidas juba pühapäeval kinni neli inimest, keda kahtlustab mürgise alkoholi müümises, politsei avastas ka ligi 400 liitrit metanooli.

Mürgitused põhjustanud vedelik on villitud tavalistesse plastmassist kasutatud pooleliitristesse karastusjoogi pudelitesse.