Läänemaal kasvab Sosnovski karuputk peaaegu kõigis valdades ja linnades. Et süstemaatiliselt tema kasvukohti ei kaardistata, puudub täpne ülevaade taime levialast.

Vatla sidejaoskonna juhataja Eve–Lii Kruusoja ütles Lääne Elule, et Sosnovski karuputke kasvukoht paistab talle postimaja aknasse. “Rahvas on tark, niitma enam keegi ei lähe,” rääkis ta.

Taimetoodangu inspektsiooni Läänemaa büroo juhataja Anne Orgla ütles, et märkis Läänemaal teravilja hektaritoetuste kontrolli ajal üles Sosnovski karuputke kasvukohad. “Meie iga nurga taha ei jõua, märkisime kohad, kus teda teede ääres nägime,” ütles Orgla. “Taimetoodangu Inspektsioon tõrjet ei tee, see on iga maaomaniku teha.”

Orgla ütles, et Sosnovski karuputke on märgatud Piirsalu, Kullamaa, Lihula ja Jalukse lähistel. Haapsalus on väike Sosnovski karuputke koloonia Haava põigis.

Mulgimaa Karksi vallavalitsuse arendusnõunik Tõnis Laurik ütles, et vallavalitsus kulutas kolme eelmise aastaga Sosnovski karuputke niitmiseks ja mürgiga pritsimiseks üle 60 000 krooni.

“Palkasime eraisikust ettevõtja, kes niitis ja mürgitas. Tänavu korraldab töid Viljandi keskkonnateenistus,” ütles Laurik. “Karuputk pääses õnnetuseks välja Polli katsebaasi põldudelt. Tema levikut soodustavad niitmata ja hooldamata rohumaad.”

Sosnovski karuputk vallutas ajaloolised Karksi linnuse varemed, mille järskudelt nõlvadelt on teda keeruline niita.

Taimetoodangu inspektsiooni inspektorid määrasid ja märgistasid eelmisel nädalal maakonna kaartidele Sosnovski karuputke esinemiskohad, mida märgati tulutoetuse kontrolli marsruutidel.

Sosnovski karuputke esinemiskohtade määramist teostas taimetoodangu inspektsioon tulutoetuste kontrolli käigus, teatas ETAle põllumajandusministeeriumi pressiesindaja Kadri Liimal. See võimaldab saada esmase, kuid mitte täpse ülevaate nimetatud taime levikust.

Ehkki taimetoodangu inspektsiooni tööülesannete hulka ei kuulu umbrohtude ja muude taimekahjustajate leviku kaardistamine ja tõrje organiseerimine, on kogutud materjal kasulik põllumajandusministeeriumile edasiste meetmete kavandamisel.