Patrulliosakonna vaneminspektorite sõnul on ühiskaardi valideerimisega tänaseks harjuma hakatud, kuid kahjuks leidub ka neid inimesi, kes seda põhimõtteliselt ei tee. „Põhiline argument on, et mulle kui linnaelanikule on transport tasuta ja kõik. Õigust jääb veel ülegi,“ selgitab patrullgrupp. „Seda, et transport on tasuta vaid teatud tingimuste täitmisel, need kodanikud tunnistada ei soovi“.

Inspektorite sõnul on kummati kõige seaduskuulekamad valideerijad aga asotsiaalid, kellest enamikul on esitada valideeritud ühiskaart ja isikut tõendav dokument. Silma torkab, et aastaga on asotsiaalsete inimeste arv märkimisväärselt vähenenud ja riietusele on hakatud rohkem tähelepanu pöörama. „Küllap on neil kohad, kust puhtaid riideid saab. Teinekord ei saa välimusest arugi, et tegemist on asotsiaaliga,“ ütleb patrull.

Patrullgrupi inspektorite sõnul saavad kõige rohkem trahvi inimesed, kellel pole esitada ühtegi dokumenti – ei ühiskaarti ega ka isikut tõendavat dokumenti. Teine suurem trahvitavate kategooria on Tallinnas sissekirjutust mitte omavad inimesed.

Kõige rohkem „jäneseid“ tabatakse transpordi sõlmpunktides, mis toovad linna või viivad linnast välja – Balti jaam, sadam ja bussijaam. Enim menetlusi alustatakse hommikuti ja õhtuti, mil inimesed lähevad tööle või pöörduvad sealt tagasi. Hooajaliselt on suurem trahvide aeg suvi, mil inimesed sõidavad randadesse ja puhkealadele.

Munitsipaalpolitsei tuletab meelde, et tasuta transport kehtib linnakodanikele vaid tingimusel, et inimesel on olemas valideeritud ühiskaart koos isikut tõendava dokumendiga.

Kahtluse korral soovitab mupo veel kord üle vaadata kehtivad õigusaktid, mis on leitavad transpordiameti kodulehel.