Teavitustöö käigus jagatakse Viljandi, Pärnu, Valga, Võru, Tartu ja Lääne-Virumaa loomade varjupaikades vastavat informatsiooni ja oma ala spetsialistid lükkavad ümber loomaomanike seas levivaid müüte taolise operatsiooni kahjulikkusest.

Eesti loomade varjupaikades hukatakse aastas tuhandeid lemmikloomi, kes tekivad sel lihtsal põhjusel, et inimesed on jätnud oma lemmiku steriliseerimata-kastreerimata ja soovimatud järglased hüljatakse tänavale või metsa alla. Paljud võtavad veel tänagi aga endale õiguse ise „probleem lahendada“ ja hukkavad koerakutsikad ning kassipojad oma käega kodustes tingimustes. Loomakaitse Liit tuletab meelde, et taoline tegevus on kehtivate seaduste kohaselt keelatud ja kriminaalkorras karistatav.

Eestimaa Loomakaitse Liidu juhatuse liige Kadri Võrel sõnas, et kastreerimine ja steriliseerimine pikendab tegelikult ka lemmikloomade eluiga. Loomad muutuvad rahulikemaks, neil kaob vajadus kodust ära joosta ning teiste loomadega kakelda. Ka lõhnamärkide jätmise probleemi aitab operatsioon lahendada.

ELL kutsub loomaomanikke üles oma lemmikut steriliseerima ja kastreerima, sest see hoiab ära soovimatute järglaste sünni, tänavaloomade arvu tõusu ning nendest vabanemise julmal viisil. Loom ja tema järglased on omaniku vastutusel ning steriliseerimise-kastreerimise läbi on võimalik vähendada tuhandete tänavale sattuvate hulkuvate loomade arvu.