President Toomas Hendrik Ilves meediale saadetud teates:

Mul on häbi ja piinlik lugeda Vao pagulaskeskuse süütamisest, kus oli põlengu tekkimise ajal üle poolesaja inimese, sealhulgas 13 last.

Ootan igalt parlamendierakonnalt avalikku ja ametlikku seisukohta, millest saab rahvas aru, kellele loeb õigusriik, inimelu ja põhiseadus.

Taavi Rõivas, peaminister, Twitteris (REF):

Enam kui 50 inimese kodu süütamine on jõhker kuritegu, millele ei ole mitte mingisugust õigustust.

Tunnustus päästjatele kiire töö eest.

Sven Mikser, kaitseminister (SDE) Facebookis:

Vao pagulaskeskuse süütamine on vihakuritegu ja selle teo toimepanijad peavad vastutama. Kaasvastutust kannavad paraku kõik need, kes oma avalikes esinemistes ja sotsiaalmeedia-postitustes õhutavad põhjendamatuid hirme ja kütavad üles vihkamist teistsuguse nahavärvi ja kultuuritaustaga inimeste suhtes. Vihakõne kogub Eesti avalikus ruumis hoogu ja kujutab endast päev-päevalt üha reaalsemat ohtu süütutele inimestele, kes mistahes põhjustel Eestisse saabuvad. See on ohuks ka Eesti riigi julgeolekule, sest pagulaste-vastase hüsteeria tagajärjed võivad kergesti anda hävitava hoobi Eesti rahvusvahelisele mainele ja liitlassuhetele.

Ma olen veendunud, et Eesti inimeste valdavale enamusele ei ole vastuvõetav viha õhutamine ja pime raev kõigi "teistsuguste" vastu. Ma olen veendunud, et ülekaalukale osale Eesti inimestest ei ole võõras kaastunne ja hoolivus hättasattunute suhtes. Paraku on demokraatia puhul nii, et kui enamus vaikib, siis valitseb vähemus. On aeg, et südametunnistusega inimesed, kellele on kallid inimlikud põhiväärtused ja kes ei ole ükskõiksed Eesti riigi tuleviku ja julgeoleku suhtes, võtaksid südame rindu ja ütleksid võõravihale ja vaenu õhutamisele selge ja kuuldava EI!

Eurosaadik Urmas Paet, (REF) meediale saadetud teates:

Ligi 70 magava inimese, seal hulgas laste, kodu süütamine keset ööd on ränk kuritegu, millesse tuleb suhtuda väga tõsiselt. Tegemist on potentsiaalse massimõrvaga. Politsei ja prokuratuur peavad tegema kõik, et kurjategija(d) välja selgitada.

Me kõik suudame ette kujutada õudust, mis oleks aset leidnud, kui põlengut poleks õigel ajal avastatud.

See kuritegu jätab meie ühiskonda jälje. Me oleme muutumise ohtlikul teel ja et pidama saada, on vaja see kuritegu kiiresti lahendada ja süüdlane/süüdlased välja selgitada. Üle 20 aasta oleme Eestis püüdnud ehitada inimlikku ühiskonda ja ka meie riigist sõbralikku rahvusvahelist kuvandit. Selliste tegudega, nagu möödunud ööl, on kõik see tõsises ohus.

Keskerakonna aseesimees Enn Eesmaa pressiteates:

Vaos öösel toimunu on arusaamatu vihakuritegu, millel puudub ükski põhjendus ja õigustus. Tegemist on argpüksliku teoga, mille eest tuleb kanda täisvastutust. Ma loodan, et süütajad tabatakse kiirelt ning nad saavad karmilt karistatud.

Erinev arvamus ning selle vaba väljendamine on alati lubatud, kuid taolist vihakuritegu ei õigusta miski.

Vabaerakonna esimees Andres Herkeli, pressiteates:

See on sügavalt tülgastav tegu. Tegemist oli potentsiaalselt ohuga paljude inimeste eludele, sealhulgas lastele. Sellele ei ole ühtki õigustust ning see seab ohtu Eesti kuvandi turvalise ja sõbraliku paigana, kus pole kohta rassismil. Ma loodan, et politsei ja prokuratuur suudavad kiiresti välja selgitada, kes on selle taga ja mis olid nende täpsed motiivid.

Eesti ühiskond peab peeglisse vaatama. Kogu selle pagulaste teema juures on rassistlik suhtumine meie ühiskonnas kahjuks tõsisasi.

Sotside esimees Jevgeni Ossinovski, Facebookis:

Pagulased on inimesed, kes on saanud rahvusvahelise kaitse. Kaitse surma, tagakiusamise, vägistamise ja piinamise eest. Kaitse seal, kus nende inimväärikus ja –õigused on kaitstud, kus nad saavad olla inimesed. Minu Eesti on selline riik, kus igale inimesele tema päritolust ja usutunnistusest sõltumata on selline elu tagatud. Minna pagulaste elu kallale on räige metslus, millele ei saa olla ühtegi õigustust ega vabandust.

Martin Helme, EKRE juhatuse liige Facebookis:

Täna on uudis nr 1, kuidas Vao külas kutsuti tuletõrje pagulaste maja seina põlengut kustutama. Mind paneb aga hämmastama asjaolu, et suve alguses Vao külas toimunud grupivägistamist, mis pandi toime immigrantide poolt, ei uurinud ega uuri tänaseni mitte keegi. Vastupidi - politsei viis vägistatud naise lihtsalt platele. Tundub, et vägistamine on lubatud, kui seda teevad immigrandid. Kas süütamine on ka paha ainult seepärast, et süütajateks ei olnud immigrandid?!

Kristiina Ojuland, Rahva Ühtsuse Erakond:
Kahju, et Vaos nii läks. Enne, kui ei ole teada, kes süütas, ei soovi ma kommenteerida muud, kui seda, et Eesti poliitiline eliit eesotsas presidendiga on ülereageerinud. Eriti hämmastav on peaministri tõttamine sündmuskohale. Ei meenu, et ajal kui Kesk-Eestis toimusid süütamised, oleks Eesti poliitikud asunud meie oma inimeste kaitsele samasuguse usinusega.

Jaga
Kommentaarid