Pöördumises meenutatakse, et põhiseadusest ning põhikooli ja gümnaasiumi seadusest tulenevalt kasutasid rida Tallinna ja Narva linna koole oma õigust õppekeele valikul. Juba 2011. aasta märtsis kinnitasid Tallinna ja Narva volikogud gümnaasiumide hoolekogude otsused ning esitasid vastavad taotlused haridus- ja teadusministeeriumile, teatas Raepress.

Valitsus on seni otsused teinud vaid Tallinna Vana-Kalamaja ja Narva täiskasvanute ning Tallinna Saksa Gümnaasiumi osas, rahuldades nende taotlused „erandkorras“.

„Praegu on käimas allkirjade kogumine õppekeele valiku põhiseadusliku õiguse kaitseks. See toimub haridus- ja teadusministri Jaak Aaviksoo õppekeele valiku võimatusest hiljutiste avalduste taustal. Ministri avaldused on vastupidised lastevanemate ja õpilaste tahtele, eirates nende põhiseaduslikku õigust. Allkirjade kogumise intensiivsus ning juba kogutud allkirjade hulk näitab probleemi olulisust ühiskonnas,“ kirjutatakse pöördumises.

„Me hindame kõrgelt linnavõimude jõupingutusi, kuid tekkinud olukord ning venekeelse gümnaasiumi saatuse ähmasus tekitab koolide hoolekogudes, lastevanemates ja õpilastes ärevust. Seoses sellega pöördume Tallinna linnavalitsuse poole palvega leida veel võimalus üldsuse teavitamiseks linnavõimu seisukohast ning võimalike asjaolude edasisest käigust. Veel kord rõhutame, et nõuame mitte „erandeid“, vaid põhiseaduslike õiguste austamist. Me tahame, et meie lastel oleks võimalus saada kvaliteetne haridus oma emakeeles ning õppida heal tasemel eesti keelt.“

Tallinna abilinnapea Mihhail Kõlvarti sõnul on linn avaliku pöördumise kätte saanud ja kavatseb seda arutada Tallinna linnavalitsuse istungil.