Leningradi oblasti isurite ühendus Soikula ja Peterburis tegutsev Vadja Kultuuri Ühing saatis Fenno-Ugria Asutusele pöördumise, milles palutakse hõimurahvaid toetada isurite ja vadjalaste elukeskkonna ja kultuuripärandi säilitamist ning nende rahvaste väljasuremise tõkestamist.

MTÜ Fenno-Ugria Asutuse juhatus otsustas pöörduda Riigikogu ning välis-, kultuuri- ja keskkonnaministeeriumi poole palvega juhtida probleemile Euroopa Liidu ametkondade tähelepanu ja viia see ka Läänemeremaade Nõukogusse, mille eesistuja Eesti Vabariik 2014. aastal on. "Pole ka väheoluline, et sadama laiendamine suurendab märkimisväärselt keskkonnariske Eesti ja Euroopa Liidu idapiiri vahetus läheduses," teatas MTÜ.

Asutuse selgitusel on isurid ja vadjalased Laugasuu sadamaga seotud tööstustsooni laiendamise pärast täieliku füüsilise hävingu äärel. "Piirkonda on kavas ehitada 50 tööstusettevõtet, nende hulgas vägagi keskkonnaohtlikuid. Isurite keskusesse Viistinasse on kavas rajada suur gaasitehas, vadjalaste asualale aga tootmis-logistikakeskus, mille lähedal ei tohiks olla ei elumaju ega puhkealasid. Samas peaksid põlisrahvaste piirkonnad olema Venemaa keskkonnakaitseseaduse alusel erikaitse all," seisis MTÜ pöördumises.

2010. aasta rahvaloenduse andmeil elas Venemaal 64 vadjalast ja 266 isurit. Need väikerahvad on eestlaste lähimad sugulasrahvad, kelle hääbumisele on MTÜ sõnul kaasa aidanud repressioonid ja venestamispoliitika. MTÜ esindajad on mures, et praegu hävib sadama laiendamise tõttu nende traditsiooniline elukeskkond veekogude, metsa, põldude ja soode näol.