Keskus saab tähtajatult enda käsutusse 125 ruutmeetri suuruse büroo, mis asub aadressil Estonia puiestee 5a viiendal korrusel. Kolmapäeval langetatud linnavalitsuse otsuse järgi peab ITK ruumide eest tasuma 25 krooni ruutmeetrilt kuus, millele lisanduvad kõik kõrvalkulud, edaspidi korrigeeritakse üürisummat tarbijahinnaindeksiga.

Tammsaare pargi vastas asuvase majja koliv keskus on leidnud kaitsepolitsei aastaraamatus äramärkimist korduvalt. 2006. aasta väljaandes oli muu hulgas kirjas, et Venemaa seisukohalt kasulike probleemide väljatoomisel kasutatakse Eestis ühe olulise vahendina valitsusväliseid organisatsioone nagu ITK.

„Nii näiteks on mitmeid aastaid olnud üheks “teaduslike uuringute” läbiviijaks MTÜ Inimõiguste Teabekeskus, mida Venemaa välisministeerium finantseerib nii otse kui ka fondi Euroregioon Livonia kaudu. Samuti annavad keskuse tegevuses osalevatele erihariduseta “objektiivsetele teadlastele” otseseid juhtnööre Venemaa diplomaadid,“ seisis kapo üllitises. Lisaks märgiti, et asutuse töötajatest pool kuulus paari aasta eest tegevuse lõpetanud Konstitutsioonierakonda, mis oli kapo väitel üks keskseid organisatsioone Eesti rahvusvahelise maine mustamisel.

Linnavalitsuse korralduse seletuskirja järgi on aga teabekeskuse töötajad maailmatasemel inimõiguste eksperdid, kes esindavad Eestit erinevates rahvusvahelistes organisatsioonides ja on osutanud abi enam kui 10 000 Eesti elanikule.

Tallinna Kesklinna vanema Aini Härmi sõnul pole kaitsepolitsei hinnang linnale otsuste tegemisel oluline. „Kapo aastaraamat ei ole kuulunud minu „kohustusliku kirjanduse“ hulka ning arvan, et õigusriigis, millede hulka Eesti kuulub, ei saa kohalik omavalitsus otsustada ruumide kasutusse andmise üle toetudes kapo aastaraamatu väidetele,“ ütles ta Delfile.

Teised polnud huvitatud

Samuti ei pea Härm õigustatuks kahtlusi ITK põhjendamatus soosimises. Ta juhtis tähelepanu sellele, et linnavalitsuse määruse kohaselt on süda- ja vanalinnas asuvate ruumide minimaalne kasutustasu ühiskondlikuks ja sotsiaalotstarbeks 20 krooni ruutmeetrilt. Härmi sõnul on linn üritanud leida Estonia puiesteele üürnikku viimase kahe aasta jooksul üheksal korral, kuid ühtegi huvilist pole olnud. Viimasel enampakkumisel oli alghinnaks 50 krooni ruutmeetrilt.

Kinnisvarabüroo Arco Vara äripindade maakler Ainar Haavistu ütles Delfile, et olukord büroopindade üüriturul on küll keeruline ja väga palju oleneb ruumide seisukorrast, kuid 25 krooni ruutmeetrilt on igal juhul soodne ja alla turuhinna, kuna kesklinnas jääb hinnatase tavaliselt üle 50 krooni ruutmeetrilt.

Alates 1998. aasta aprillist asus inimõiguste teabekeskus Nunne tn 2 hoones, kuid 2009. aasta suvel võõrandati see OÜ‑le Kodukolde Kinnisvara. Hoone uus omanik esitas palve vabastada ruumid hiljemalt 15. maiks ja seetõttu vajabki keskus uut pinda.