„Läti riigieelarvest eraldatakse igal aastal rahalised vahendid niinimetatud rahvuslike partisanide sotsiaalseks toetuseks. Paljud nendest „metsavendadest“ teenisid Wermachtis ja Relva-SSi leegionites,“ ütles Viinis toimunud OSCE alalisel istungil Venemaa alaline esindaja OSCE juures Anvar Azimov.

2008. aasta lõpul Lätis venekeelne advokaat Andris Grutupsi raamat „Tapalava“ ("Эшафот"), mis on Azimovi sõnul pühendatud „fašistliku okupatsiooni administratsiooni ninameeste rehabiliteerimiseks Lätis“, kirjutab RIAN.

„Sealjuures ignoreeritakse fakti, et 1946. aastal need isikud mõisteti tribunali poolt sõjakuritegude eest surma,“ märkis Vene OSCE esindaja. Tema sõnul saatis autor sajad selle raamatu eksemplarid Läti koolides õppetöös kasutamiseks.

Eelmise aasta juulis avati Kuramaal, Tukumsi all Lestene vennaskalmistul, kuhu on palju leegionäre maetud, mälestustahvel kirjaga „Igaveseks mälestuseks sõjameestele“ – ehk siis ss-lastele, kurjustas Vene OSCE saadik Azimov.

„Hämmastab fakt, et tseremoonial osalesid Läti seimi ja mitme partei esindajad, ka üks Lätit esindav europarlamendi liige. Märkimisväärne on, et ürituselt „sai märke külge“ ka tervitustelegrammi saatnud president,“ selgitas Azimov.

„Ei saa rahulikult suhtuda selles, et pidevalt toimuvad vandalismiaktid Suure Isamaasõja mälestusmärkide suhtes,“ jätkas Azimov oma süüdistuskõnet, „Kuid kahjuks reeglina politsei süüdlasi ei leia.“

16. märtsil toimub Riias järjekordne endiste leegionäride ja neid austavate radikaalsete (noorte)organisatsioonide marss, märkis Vene saadik, kes nimetas seda rongkäiku „häbiplekiks“ Euroopas.

Oma koosa sai ka Eesti, mis tähistas hiljuti vabariigi 91. aastapäeva – Azimovile ei meeldinud mõned isikud riikliku autasu saanute nimistus.

„Me peame lubamatuks fakti, et ühes reas lugupeetud inimestega – riigi- ja ühiskonna-, ja kultuuritegelaste, juristide, õpetlaste, sportlaste ning ka välismaalastega – on autasustatute seas ka mitu niinimetatud „Eesti iseseisvuse eest võitlejat“ ja „vastupanuliikumise võitlejat“,“ märkis Venemaa alaline esindaja OSCE juures.

Venemaa alaline saadik Euroopa Julgeoleku ja Koostöö Organisatsiooni juures Anvar Azimov kutsus pärast oma süüdistuskõnet istungil kohal viibinud riikide esindajaid ning rahvusvahelist üldsust pöörama taolistele ilmingutele ja faktidele tähelepanu.