Moskva Patriarhaadi Eesti Õigeusu Kirik, Tallinna linn ja Moskva Andrei Pervozvannõi Fond sõlmisid täna koostööleppe Tallinnasse Lasnamäele õigeusu pühakoja ehitamiseks, teatas Raepress.

Eesmärk on jõuda ehitusega valmis 20. veebruariks 2011. aastal ning õnnistada sellel päeval sisse kiriku kuplile paigaldatav rist. Pooled leppisid kokku tõmmata kiriku edasiseks ehituseks ja selle finantseerimiseks kaasa nii ettevõtjaid kui ka ühiskondlikke organisatsioone.

Tallinna linnapea Edgar Savisaar rõhutas Andrei Pervozvannõi Fondi hoolekogu esimehe ja Vene Raudtee presidendi Vladimir Jakunini suurt osa kiriku ehituse finantseerimise tagamisel.

„Me oleme pikka aega pidanud kõnelusi kiriku ehituse rahastamise üle. Sellele ehitusele on õla alla pannud nii ettevõtjad kui ka ühiskondlikud organisatsioonid, aga tehtud on ka korjandusi annetuste saamiseks. Tuleb tunnistada, et ehitus on pikka aega veninud, sest leida raha pühakoja rajamiseks praegusel majanduslikult raskel ajal ei olnud sugugi lihtne," sõnas Savisaar.

"Eelmine patriarh Aleksius II külastas Eestit ja pani kirikule nurgakivi juba 2003. aastal, aga vahepealsel ajal ehitus kahjuks seisis. Tallinna linn andis küll oma panuse - rajades Aleksius II väljaku ja ehitades valmis insenervõrgud kirikut ümbritsevale maaalale. Sellega said Tallinna linna kohustused täidetud. Paraku meie partnerid kirikuhoone ehitamisega samal ajal aga kuigi kaugele ei jõudnud. Võiks öelda, et ega see ei olnudki linnavalitsuse küsimus, aga nii ei oleks päris õige. Lasnamäel elab 115 000 inimest, neist suur osa õigeusklikke ning oma pühakoda ootasid nad juba ammu. Aga aeg ei oota, pühakoda peab lõpuks valmis saama,“ märkis Savisaar.

Linnapea tunnistas, et ka pärast veebruarikuud jääb veel mitmeid küsimusi, mida on vaja lahendada. Need on pühakoja juurde kavandatud kellatorni rajamine, välisfassaadi katmine marmorplaatidega, kiriku siseviimistlus jne. Nende küsimuste lahendamise osas on kavandatud poolte kohtumine veel enne selle aasta lõppu. Kavas on taotleda täiendavat toetust ka nii Eesti Kultuuriministeeriumilt, kui ka Moskva linnavalitsuselt, kellega Tallinnal on pikaajalised lepingulised sidemed.

„Sümboolne, et õigeusukirik valmib samal ajal kui saab lõpule viidud luterliku Jaani kiriku renoveerimine Peterburis, milleks Eesti riik on palju abi andnud. Püüame Lasnamäe kiriku risti sisseõnnistamise korraldada nii, et nad toimuksid Peterburi Jaani kiriku taasavamisega lähestikku, 2011. aasta 20. veebruaril. Ma usun, et on küllalt neid inimesi, kes sooviksid mõlemast sündmusest osa saada, mina ise kaasa arvatud,“ tunnistas Savisaar.

Kokkuleppele koostööks pühakoja ehitamisel on koos linnapea Edgar Savisaarega alla kirjutanud ka Andrei Pervozvannõi Fondi president Sergei Štšeblõgin ja Moskva Patriarhaadi Eesti Õigeusu Kiriku Tallinna ja kogu Eesti metropoliit Kornelius.

Raepressi teatel on Moskva Andrei Pervozvannõi Fond Venemaal tuntud ühiskondlik organisatsioon, kes tegeleb religioossete ja ajalooliste ehitiste taastamise ja kaitsega. Näiteks sel aastal avastati nende eestvõttel Kremli müüri peidetud ajaloolised ikoonid, mida bolševikud olid soovinud hävitada.