„Eesti poolel ei saa olla mingeid aluseid pretensioonideks. Mordva vabariigi õiguskaitseorganite töötajad pidasid tõepoolest võttegrupi liikmed mõneks ajaks kinni, kuna ühel neist puudusid üleüldse igasugused isikut tõendavad dokumendid. Lisaks sellele tegi rühm võtteid ilma sellistel puhkudel vajamineva Venemaa välisministeeriumi poolt vormistatava akrediteeringuta, olles Venemaa Föderatsiooni territooriumil turistiviisadega,” selgitas Kamõnin.

“Sellisel moel ei vastanud nende tegevus reisi eesmärkideks teada antuga, mis on juba iseenesest viisarežiimi jäme rikkumine ja annab aluse vaadata läbi küsimus neile sissesõidukeelu kehtestamisest,” vahendab RosBalt Kamõnini sõnu.

Venemaa välisministeeriumi ametliku esindaja sõnul tekitab hämmeldust Eesti massimeedia tormiline reaktsioon toimunule, „seda enam, et Tallinnas on viimasel ajal „sõidu eesmärkidega mitte vastavuses olevate tegevuste” ettekäändel mitte ainult arreteeritud, vaid ka sunniviisiliselt Venemaale deporteeritud üle kümne vene noorteliikumiste esindaja”.

„Kahjuks ei ole see esimene kord, kui Eesti esindajate osavõtuga Venemaa soome-ugri regioonide üritustest kaasnevad erinevad „intsidendid”, mida eesti meedias püütakse kasutada selleks, et võtta üles meie riigis „puuduvate demokraatia ja sõnavabaduse” teemad,” ütles Kamõnin.

Vene miilits pidas laupäeval Mordvas mitmeks tunniks kinni Eesti filmigrupi, kes oli lähetatud filmima ersade rahvuspüha ning sellele järgnevat soome-ugri festivali.

Filmigrupp oli 120 kilomeetri kaugusel Mordva pealinnast Saranskist lõpetanud ersade palvepäeva Rasken Ozksi filmimise, kui kaks kohaliku siseasjade osakonna töötajat nõudsid, et grupi liikmed tuleksid koos nendega jaoskonda, teatas filmigrupi juht, filoloogiaõppejõud Indrek Särg.