Ka Läti politsei pressiesindaja Krists Leiškalns ütles esmaspäeval BNS-ile, et tema andmetel on haavatud politseiniku enesetunne hea.

Haigla direktor keeldus seadusele viidates haavatu tervisliku seisundi kohta üksikasju avaldamast, öeldes vaid, et mehel vedas.

Leiškalns ütles, et tulevahetuse ajal põgenema pääsenud Vene kodanik Juri Ustimenko on seni tabamata, tema otsingud jätkuvad Eestis ja Lätis.

Eestis vähemalt neljas mõrvas kahtlustatavad kaks meest üritasid ööl vastu pühapäeva põgeneda Lätisse, kus nad tapsid piirilinnas Valkas ühe Läti politseiniku ja haavasid kahte korrakaitsjat. Tekkinud tulevahetuses hukkus üks kurjategija, teine pääses põgenema.

34-aastane Läti politseinik Aigars töötas enne hukkumist Valka politseiprefektuuris. Teine, õlga haavata saanud politseinik, oli pühapäeva hommikul raskes seisundis reanimatsioonis. Politseinikele appi rutanud ja haavata saanud turvamehe elu ei ole hädaohus, kinnitas Läti politsei.

Eesti politsei sai ööl vastu pühapäeva teada, et kaks kuritegudes kahtlustatavat meest võivad üritada põgeneda Lätisse, politsei teavitas sellest piirivalvet ja piiriäärseid politseiprefektuure.

“Kuna selgus, et Valgas võivad sarnased isikud mõne aja eest olla riigipiiri ületanud, teatas Eesti politsei toimuvast ka Läti politseile,” ütles Eesti politsei pressiesindaja. Mehi märgati Valgas piiri läheduses.

Kella 2.30 ajal märkas Läti patrull Valkas tagaotsitavate tundemärkidele vastavaid mehi. Tulevahetuses kurjategijatega hukkus üks Läti politseinik ja kaks korrakaitsjat said haavata. Surma sai ka üks kahtlustatavatest, 1981. aastal sündinud Dmitri. Teine kurjategija põgenes esialgse info järgi tagasi Eestisse.

Kurjategijad võisid planeerida sissisõja pidamist Lätis, sealhulgas korraldada plahvatusi ja tappa inimesi, teatas esmaspäeval Läti politseiülem Juris Reksna.

Reksna sõnul leiti meestest sündmuskohale mahajäänud asjade hulgast mitte ainult relvi ja lõhkeainet, vaid ka huvitava kausta, kus olid ajaleheväljalõiked nende kuritegude kohta Eestis ning pildid 11. septembri terroriaktist New Yorgis.

Läti politseiülema sõnul ei olnud meestel Lätis liitlasi, mistõttu Ustimenko pöördus ilmselt tagasi Eestisse.

Eesti politsei kuulutas välja üle-eestilise politseioperatsiooni, et tabada 1981. aasta 23. aprillil sündinud Venemaa kodanik Juri Ustimenko.

Tagaotsitav on 168 sentimeetrit pikk, keskmise kehaehituse ja heledaks värvitud pealt turris juustega. Jalas võivad kahtlustataval olla helesinised teksapüksid ja seljas hall pintsak ning hall T-särk. Mees kannab võib-olla kaasas väiksemat portfelli.

Juri Ustimenko eritunnuseks on puuduv ülemine esihammas. Kõigil, kes näevad selliste tundemärkidega meest või teavad tema asukohta, palub politsei sellest teatada võimalikult kiiresti politsei lühinumbril 110. Ühtlasi palub politsei olla nende tundemärkidega meest kohates äärmiselt ettevaatlik.