“Mõõdukate avalikku suundumist sotsiaaldemokraatideks tuleb ainult tervitada,” ütles Reformierakonna volikogu esimees Rain Rosimannus BNS-ile. Tema sõnul toob see poliitikamaastikule selgust juurde ja aitab Mõõdukad võib-olla üle ka pikaajalisest madalseisust.

“Seni on Mõõdukad olnud valimistel nagu pahupidi pööratud redis — väljast valge, seest punane,” lisas ta. “Valijatel on olnud raske nende tegelikest kavatsustest aru saada.”

Rosimannuse arvates võiks suurema selguse huvides Mõõdukatele soovitada välja vahetada ka erakonna esimees. “Ivari Padar on tubli eesti talumees,” ütles ta. “Aga tubli eesti talumees pole Eestis kunagi olnud sotsiaaldemokraat. See aga tähendab, et erakonna uus sotsiaaldemokraatlik sõnum ei pruugi nimevahetusest hoolimata selgelt esile tulla.”

Reformierakonna volikogu esimehe hinnangul on parlamendis end jõulise sotsiaaldemokraatliku poliitikuna näidanud pigem Katrin Saks ja Kadi Pärnits kui Padar.

Res Publica peasekretär Ott Lumi ütles BNS-ile, et nimemuutuse taga võib näha katset oma olemust valijate silmis selgemalt defineerida. “Kui see õnnestub, siis edu neile,” ütles ta.

Samas avaldas Lumi arvamust, et nimi ise ei määra veel tingimata edu valimistel ja erakonna võimet valijaid esindada.

“Nimevahetus ei lahenda Mõõdukate kõiki probleeme,” ütles ta. “Ennekõike peaksid nad oma organisatsiooni tugevdama.”

Rahvaliidu ühe juhi Jaak Alliku sõnul on meeldiv, et Mõõdukail mõistus jälle koju tuli, sest kunagi kandis erakond seda nime.

Ta lisas, et viimase aasta käitumise järel riigikogus väärivad Mõõdukad oma uut nime. “Varem küll olid nad nii mõõdukad, et keegi ei saanud aru, mis nad on,” ütles Allik.

Rahvaliidu üks juhte nentis, et paljudes Eesti lähiriikides ning ka Euroopas kaugemal on sotsiaaldemokraadid võidul ja avaldas lootust, et uus suund aitab senistel Mõõdukatel valimistel paremini esineda.

“Ma loodan, et see pole pelk nimemuutus, vaid tähendab ka poliitika muutust,” ütles Isamaaliidu peasekretär Tarmo Loodus. “Ehk on hea, et pikka aega oma nägu otsinud erakond on seda leidmas.”

Ta nentis, et nimevahetus ise ei too kohe mingeid olulisi tagajärgi kaasa. “Siin peavad selgust tooma järgnevad kuud,” lisas Loodus.

Isamaaliidu peasekretär avalda arvamust, et uus nimi ja suund ei pruugi kõigile praegustele Mõõdukatele meeldida. “Rahvuslik-konservatiivse erakonna peasekretärina oleks mul hea meel tervitada Isamaaliidus neid praegusi Mõõdukaid, kes meie seisukohti jagavad.”

Sotsiaaldemokraatliku Tööpartei (ESDTP) juht Tiit Toomsalu ütles BNS-ile, et on teretulnud, kui Mõõdukad soovivad sotsiaaldemokraatlikke väärtusi edendada.

Samas viitas ta oma korduvatele varasematele hinnangutele, mille kohaselt ESDTP esindab vasakpoolset sotsiaaldemokraatiat, Mõõdukad aga selle parempoolset suunda.

“Võib-olla loob nimemuutus nüüd võimaluse dialoogi tekkeks kahe suuna vahel,” lisas ta. “Olen seda pakkunud juba kuus aastat ja seni on nad selle ettepaneku tagasi lükanud.”