Erakonna pressiesindaja teatas BNS-ile, et koostööd võiks teha tööhõive, haridus- ja sotsiaalküsimustes.

Samas peavad Mõõdukad erakonna aseesimehe Eiki Nestori sõnul Eesti arengu peamiseks eelduseks demokraatia tugevnemist.

Erakond on kategooriliselt vastu autoritaarsuse mistahes ilmingutele riigi ja kohaliku omavalitsuse tasandil, aga ka erakonnasisestes ja erakondade vahelistes suhetes, teatas pressiesindaja.

Ta lisas, et Mõõdukad ei pea kuigi tõenäoliseks jõuda neis küsimustes Savisaarega sarnastele seisukohtadele.

“Mõõdukatele ja rahvaliitlastele saadetud läkituse toon viitab sellele, et Savisaar ei ole tõsisest koostööst huvitatud,” märkis Nestor.

Erakonna juhatus teatas, et Mõõdukad on valmis kahepoolseteks poliitilisteks konsultatsioonideks kõigi Eesti demokraatlike erakondadega.

Konkreetseid läbirääkimisi uue valitsuse moodustamiseks on erakond aga valmis alustama alles pärast president Rüütli otsust peaministrikandidaadi nimetamise kohta.

“Näeme oma partneritena esmajoones neid erakondi, kes jagavad meie seisukohti demokraatia, riigi sotsiaalselt tasakaalustatud arengu ja Eesti välispoliitiliste prioriteetide — Euroopa Liidu ja NATO liikmestaatus — osas,” ütles Nestor.

Mõõdukad kinnitasid, et on erakorralisteks valimisteks valmis. Samas näitavad erakondade toetusprotsendid avalike arvamuste küsitlustes, et uus võimalik parlamendikoosseis ei kujuneks praegusega võrreldes oluliselt erinevaks, teatas pressieindaja.

Erakorralised valimised tekitaksid ka pikema poliitilise määramatuse õhkkonna Eesti välispoliitiliste eesmärkide seisukohalt määrava tähtsusega aastal, märkis Mõõdukate juhatus.